Iako je kao beba, zajedno sa sestrama Verom i Nadom, izgubio vid zbog medicinske greške tokom boravka u inkubatoru, Slobodan Brkić (31) iz Šapca se svo vreme ponaša kao da to nije ništa – on je apsolvent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, govori čak 10 jezika, bavi se programiranjem, komponuje za klavir, uči druge o pravoslavlju, a glavni cilj mu je, kako kaže, služenje Gospodu i čovečanstvu.

Ova izvanredna trojka, čije su Nada i Slobodan izgubili vid zbog predoziranja kiseonikom u inkubatoru, nije dozvolila ovom hendikepu da ih obuzme i sputa u postizanju izvanrednih uspeha u životu – Nada je postala diplomirani muzičar na Muzičkoj akademiji kao najbolji student na svom odseku, dok je Slobodan odabrao studije međunarodnih odnosa. Iako je medicinska greška dovela do gubitka vida, Slobodan smatra da svako treba da se fokusira na svoje sposobnosti, a ne na svoje nedostatke, i da svoje izazove treba posmatrati kao korisne lekcije. Dok se suočavao sa raznim preprekama tokom života, uvek se fokusirao na pozitivne aspekte i nastojao da svojim primerom doprinese čovečanstvu.

Slobodan je strastveni lingvista koji voli da istražuje različite kulture i jezike. Perfektno govori engleski, italijanski, japanski, francuski, latinski, portugalski, starogrčki, moderni grčki i aramejski jezik.

Priznaje da je učenje jezika intenzivno i zahtevno, ali tvrdi da je uporan i da svakog dana uči oko 5.000-6.000 reči. Iako se tokom odrastanja susretao sa izazovima vezanim za prilagođavanje materijala za učenje osobama sa oštećenim vidom, uz podršku roditelja i prijatelja, uspeo je da prevaziđe sve prepreke. Osim što je stručnjak za jezike, Slobodan je i stručnjak za svetske političke govore, a trenutno ih zna oko 600. Međutim, njegova najveća posvećenost je pravoslavlju i učenju o njemu.

Kroz držanje časova jezika i klavira, komponovanje muzike, motivacione tribine i učešće u horu crkve Svetog Marka, Slobodan nastoji da svojim delima i rečima inspiriše druge i pokaže da se sa verom, upornošću i pozitivnim razmišljanjem može postići mnogo.

BONUS TEKST

Samopomoć je ključna u održavanju mentalnog zdravlja i dobrobiti. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u implementaciji samopomoći u vašu svakodnevnu rutinu:

Praktikujte mindfulness: Usredsredite se na sadašnji trenutak i budite svesni svojih misli, emocija i tela. Vežbe disanja, meditacija ili jednostavno momenti tišine mogu vam pomoći da se povežete sa sobom.
Brinite se o fizičkom zdravlju: Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i dovoljno sna ključni su za vaše fizičko i mentalno blagostanje. Pronađite aktivnosti koje vam prijaju i uključite ih u svoju rutinu.
Naučite da postavljate granice: Naučite reći “ne” kada vam je potrebno i postavljajte granice koje će zaštititi vaše emocionalno blagostanje. Nije svaki zahtev ili situacija obavezno vaša odgovornost.
Razvijajte pozitivne misli: Radite na tome da zamijenite negativne misli pozitivnim afirmacijama. Postanite svesni svojih unutrašnjih dijaloga i trudite se da ih usmjerite ka optimizmu i samopouzdanju.
Negujte svoje interese i hobije: Pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju i koje vam donose radost. Bavljenje hobijima može biti odličan način da se opustite i smanjite stres.
Tražite podršku: Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili stručnjacima ukoliko vam je potrebna podrška. Podelite svoje emocije i osjećanja sa nekim kome vjerujete.
Postavite ciljeve: Postavljanje realnih ciljeva može vam pomoći da održite fokus i motivaciju. Pokušajte da razvijate postepene korake ka ostvarivanju vaših ciljeva.
Naučite tehike upravljanja stresom: Vežbe disanja, meditacija, joga ili progresivna mišićna relaksacija mogu biti efikasni alati za smanjenje stresa i anksioznosti.
Praktikovanje samopomoći zahteva vreme, trud i doslednost, ali može imati dugoročne koristi za vaše mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje.