Merima i Dušan su već trideset godina zajedno u skladnom braku. Iako potiču iz različitih nacionalnosti i veroispovesti, to ih nije sprečilo da se venčaju u Beogradu usred ratnih dešavanja u Bosni, prenosi magazin Naj žena. Godine 1992, usred krvavih sukoba u Bosni, sudbina ljudi je često zavisila od toga da li su Srbi ili muslimani, da li su se krstili ili klanjali. Merima Buzimkić, rodom iz Bosanskog Grahova, stigla je te 1992. godine iz Knina u Beograd vojnim avionom u potrazi za tetkom koja je živela u Batajnici.

“Sudbina nas je spojila”, rekla je Merima, prisećajući se kako je upoznala svog sadašnjeg supruga Dušana samo mesec dana nakon dolaska u Beograd. Nakon nekoliko susreta, Dušan ju je pozvao na svoju slavu, gde ju je i zaprosio.

  • Bez obzira na teške okolnosti, Merima je pristala da ostane uz Dušana, i njih dvoje su se venčali godinu dana kasnije, nakon što su radili i štedeli novac za svadbu. Uskoro su dobili dvoje dece.

Iako nije bilo lako, posebno u ratno vreme, njihova ljubav i odlučnost da ostanu zajedno prevazišli su sve prepreke. Neki su možda sumnjali u ovakav brak, ali Merima i Dušan su ostali verni jedno drugome i svojoj odluci da stupe u bračnu zajednicu.

  • Kada je Merima konačno saznala da su joj roditelji živi, poslala im je pismo u kojem ih je obavestila o svom braku i deci. Iako je njen otac Osman bio skeptičan na početku, vremenom je shvatio koliko je Dušan dobar čovek i prihvatio ga kao svog zeta.

Dan danas, Merima i Dušan slave svoju tridesetogodišnjicu braka, dok Merima ističe važnost ljudskih vrednosti iznad nacionalnosti i religije. Ona i Dušan poštuju i praznuju različite verske praznike sa svojom porodicom, promovišući toleranciju i razumevanje među ljudima. Za Merimu, ono što je važno je kakav si čovek, a ne kojoj veri ili naciji pripadaš.

BONUS TEKST

Prirodni lijekovi su često korisni za ublažavanje simptoma raznih zdravstvenih problema, a jedan od takvih je čaj od đumbira i limuna.

Đumbir je poznat po svojim antiupalnim i antimikrobnim svojstvima te je veoma koristan za ublažavanje mučnine, probavnih problema i smanjenje upala. Limun, s druge strane, bogat je vitaminom C i antioksidansima, što ga čini odličnim za jačanje imunološkog sistema i podršku općem zdravlju.

Za pripremu ovog čaja, potrebno je:

Sastojci:

1 komad svježeg đumbira (veličine oko 5 cm)
1 limun
500 ml vode
Med po želji za zaslađivanje (opciono)
Upute:

Operite i ogulite đumbir te ga narežite na tanke kolutove.
Limun operite i narežite na kriške.
U posudu stavite vodu te dodajte narezani đumbir i limun.
Stavite posudu na šporet i pustite da voda proključa.
Nakon što voda proključa, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha oko 10-15 minuta kako bi se okusi đumbira i limuna izvukli u vodu.
Maknite posudu sa šporeta i ostavite da se čaj malo ohladi.
Procijedite čaj i dodajte med po želji za zaslađivanje.
Poslužite topao i uživajte!
Ovaj čaj od đumbira i limuna nije samo osvježavajući napitak, već i prirodni lijek koji može pomoći u jačanju imuniteta, smanjenju upala i ublažavanju probavnih tegoba. Redovito konzumiranje ovog čaja može doprinijeti općem osjećaju blagostanja i zdravlja. Ipak, važno je imati na umu da, ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme, uvijek se obratite svom ljekaru prije nego što započnete s korištenjem prirodnih lijekova.