Dr. Novak Vukoje, renomirani otorinolaringolog i uvaženi član Europske akademije znanosti, podijelio je svoj susret sa svojim pacijentom, pokojnim libijskim vođom Moamerom el Gadafijem, prije njegove smrti u 2020. godini.

Tijekom svoje duge karijere dr. Vukoje je imao privilegiju pružati medicinsku skrb brojnim poznatim pojedincima, uključujući političare, sportaše i glazbene ikone. Upravo preko jednog svog pacijenta, libijskog ministra, imao je priliku upoznati Gadafija. U intervjuu za “Sputnjik” iz 2017. dr. Vukoje je podijelio svoje iskustvo operiranja libijskog ministra za ekonomske odnose s inozemstvom tijekom njegova službenog posjeta Beogradu.

Ministar je patio od noćnih epizoda gušenja, što ga je jako mučilo. Očajnički tražeći rješenje, povjerio se libijskom vođi Moameru Gadafiju. U siječnju 2006. dr. Vukoje je prvi put susreo Gadafija i tako je započelo izuzetno prijateljstvo koje je potrajalo do tragičnog pada i smrti vođe 2011. godine. Imao sam priliku provesti dosta vremena s njim, a održavao sam i kontakt s njegovom kćeri Aishom. Aisha trenutno boravi u Omanu sa svoje troje djece i majkom Safijom, koja je Mostarka.

Gadafijevo putovanje počelo je kada je pohađao vojnu gimnaziju u Mostaru, gdje je upoznao i zaljubio se u Safiju, što je na kraju dovelo do njihovog braka. Potom je nastavio školovanje na vojnoj akademiji u Londonu. Nedavno mi se Aisha obratila putem e-pošte, a tijekom našeg razgovora jedan liječnik je podijelio svoje uvjerenje da je “Libija bila raj za vrijeme Gadafijeve vladavine”. Tijekom Gadafijeve ere život u Libiji bio je iznimno uspješan. Pošto sam mnogo putovao svijetom, mogu sa sigurnošću reći da je to bila jedina nacija u kojoj nisam naišao ni na jednog prosjaka. Vlada je osigurala financijsku pomoć svakom kućanstvu, osiguravajući svim stanovnicima, bez obzira na radni status, dostojanstven život. S pet milijuna stanovnika, Libija je također primila nekoliko milijuna stranih radnika.

Njegovo najupečatljivije sjećanje zauvijek će biti prvi susret s Gadafijem, koji se dogodio tijekom njegova posjeta da bi ga operirao. Jako sam ponosan na privilegiju upoznati tu osobu. Naš prvi susret dogodio se 2006. godine, u krugu njegovog šatora, tijekom kojeg sam obavio jednu intervenciju. Naime, uputio je poziv nacionalnoj televiziji da dokumentira naš razgovor. Bio sam očaran njegovim izvještajem o značajnom materijalnom doprinosu koji je dao našoj naciji putem nafte. Međutim, priznao je inherentne izazove koji prethode svakoj kirurškoj intervenciji. Tada je izgovorio sljedeće riječi: “Cijeli libijski narod me se boji, a ja se bojim srpskog kirurga”. 4. studenoga 2010. godine Gadafi je posljednji put viđen, a otprilike godinu dana kasnije, 20. listopada, diktator je dočekao smrt.

Libya’s leader Moamer Kadhafi stands during his meeting with Italy’s President Giorgio Napolitano (not pictured) at Rome’s Quirinale presidential palace on June 10, 2009 during Kadhafi’s first visit to Italy. The three-day visit seals a major rapprochement since Italy signed a deal with its former 1911 to 1947 colony last year pledging five billion dollars (3,5 billion euros) over the next 25 years as compensation for colonising it. Rome has also stepped up its relations with Tripoli in recent years in a bid to rein in a massive influx of clandestine migrants, many of whom come by boat from Libya across the Mediterranean. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)