U Srbiji postoje mnogi stari običaji koji se danas retko praktikuju, ali i dalje privlače pažnju zbog svoje bizarne prirode. Jedan od najneobičnijih običaja jeste “mrtvačka svadba”, koji se praktikuje u istočnoj Srbiji, posebno među Vlasima. Ovaj običaj, takođe poznat kao “crna svadba”, ima specifičnosti koje ga čine jedinstvenim.

Prema ovom običaju, ukoliko mladić premine neoženjen, njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela se venčava s njim. Taj brak ima određeno trajanje, uglavnom godinu dana. Ono što čini ovaj običaj još bizarnijim jeste činjenica da majka preminulog mladića mora igrati kolo na sinovljevom grobu tokom svadbenog ceremonijala.

Osim “mrtvačke svadbe”, postoji i običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili belim kovčezima, a ta tradicija se vezuje uz kult mrtvih, koji je još uvek izražen kod Srba i Vlaha. Precizno poreklo ovih običaja nije poznato, ali se pretpostavlja da su povezani s paganskim ili sujevernim verovanjima.

Iako su mnogi od ovih tradicionalnih običaja evoluirali i prilagodili se modernom društvu, ipak se održava određeni stepen mističnosti i tradicije u vezi s praznicima Zadušnicama. Tokom ovih dana, porodice donose hranu i piće na groblje kako bi odale počast preminulima. Takođe, nošenje crnine za preminulima, crni barjak na kućama, te sahranjivanje pokojnika u svečanim odelima s vrednim predmetima dodatno ukazuju na verovanje u život nakon smrti.

“Crna svadba” kod Vlaha, koja uključuje venčanje mladića sa pokojnicom, teži je razumeti, a posebno potresan trenutak bio bi kada bi majka preminulog morala zaigrati svadbeno kolo na sinovljevom grobu. Ovi običaji, iako često nazivani bizarnim, čine deo kulturne baštine i svedoče o složenim verovanjima i tradicijama koje su karakteristične za određene zajednice u Srbiji.