Na jednom internet portalu izbila je lavina anonimnih ispovesti gde se muškarci i žene otvoreno žale na nezadovoljavajući intimni život. Neki od njih kao uzrok navode umor koji se javlja u dugim brakovima, dok drugi ukazuju na zdravstvene probleme jednog od supružnika. Što je iznenađujuće, gotovo svi smatraju da je “uvođenje treće osobe” u bračne odnose rešenje za njihove probleme.

Psihoterapeuti ističu da se mnogi parovi susreću s ovakvim izazovima te da je ključni problem poverenje. Preporučuju temeljan dogovor i postavljanje čvrstih pravila kako bi se izbegle neprijatne situacije.U jednoj od ispovesti, muškarac od 71 godine opisuje kako je, suočen s problemima potencije, predložio svojoj supruzi da potraži ljubavnika kako bi zadovoljila svoje fizičke potrebe. Iako je naišao na odbijanje u početku, par je postepeno počeo razgovarati o toj mogućnosti i na kraju su se odlučili na eksperiment. Ispovest otkriva izazove s kojima su se suočili, ali i zadovoljavajuće rešenje koje su pronašli.

Slične želje izražene su i u drugim ispovestima, gde se pojedinci, nakon dugog braka, odlučuju na traženje “prijatelja s povlasticama” kako bi osvežili svoj intimni život. Psihoterapeuti upozoravaju na ključnu ulogu poverenja u ovakvim situacijama i preporučuju temeljan dogovor i postavljanje jasnih pravila kako bi se izbegle neprijatnosti.

U svakom slučaju, važno je naglasiti da su intimni odnosi složeni i individualni, te da ono što može funkcionisati za jedan par ne mora nužno biti odgovarajuće za drugi. Razgovor, uzajamno poštovanje i otvorenost ključni su elementi svakog zdravog odnosa.