Bolesti štitne žlezde postaju sve učestalije, naročito među mladima, predstavljajući ozbiljan zdravstveni problem. Štitna žlezda ima oblik leptira i smeštena je u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika. Kada je normalne veličine, ne može se osetiti dodirom.

Štitna žlezda luči nekoliko ključnih hormona, uključujući T4 (Tiroksin), T3 (Trijodtironin) i Kalcitonin. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u različitim procesima u organizmu, uključujući metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju, održavanje trudnoće, regulaciju nivoa glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Poremećaji u radu štitne žlezde postaju sve češći, a ova vitalna žlezda može izazvati različite probleme ukoliko ne funkcioniše pravilno. Hipertiroidizam, hipotiroidizam, tiroiditis i Hašimoto tiroiditis su neke od bolesti koje se mogu javiti.

Zabrinjavajuće je što se sve češće mladi suočavaju s ovim dijagnozama, a lekari prepoznaju savremeni način života, posebno izložen stresu, kao jedan od glavnih uzroka.Dijetetičarka Moli Hembri ukazuje na značajan uticaj ishrane na štitnu žlezdu, ističući da određena vrsta hrane može biti posebno nepovoljna za one sa problemima u radu ove žlezde. Posebno naglašava oprez kod namirnica koje sadrže goitrogene.”Goitrogeni su supstance koje sadrže goitrin, a one utiču na sintezu tiroidnih hormona, posebno u uslovima nedostatka joda”, objašnjava Hembri.

Navodi da namirnice poput nekuvanog povrća iz porodice krstašica (brokoli, karfiol, kupus) i soje, kao i proso, sadrže goitrinske supstance koje mogu uticati na štitnu žlezdu. Ipak, naglašava da se ovakve namirnice ne moraju potpuno izbaciti iz ishrane, već ih treba konzumirati umereno i termički obrađivati kako bi se eliminisali potencijalno negativni efekti na štitnu žlezdu.”Zagrevanjem krstašica eliminiše se goitrogenska aktivnost. Konzumiranje nekuvanog povrća iz ove porodice i soje u umerenim količinama nije opasno za zdravlje štitne žlezde. Ipak, većina stručnjaka preporučuje potpunu eliminaciju prosa iz ishrane”, savetuje dijetetičarka Hembri.