Mirjana Bobić Mojsilović, srpska novinarka, voditeljka, književnica i slikarka, rođena je 29. juna 1959. godine u Beogradu. Ona je osoba koja je prošla kroz različite životne izazove, a njena priča je ispunjena različitim iskustvima i promenama. Njena privatna priča je posebno intrigantna. Mirjana je ostala udovica veoma mlada, kada je njen suprug preminuo sa samo 37 godina, a ona je imala nepunih 30 godina. Ostala je sama sa jednogodišnjom ćerkom, a nakon tog gubitka, odlučila je da više nikada neće stupiti u brak. Iako je bilo ljubavi, strasti i izazova u njenom životu, Mirjana je svesno birala partnere s kojima nije želela da ostvari formalnu vezu, kako bi zaštitila svoju ćerku. Njen imperativ je sloboda, a ona sebe smatra udanom za tu slobodu.

Mirjana je poznata po svom lucidnom uočavanju i razobličavanju savremenih mitova u svojim knjigama. Napisala je zbirke ljubavnih priča, romane, kao i zbirku kolumni. Njene knjige često istražuju različite aspekte ljudske psihe i društvenih fenomena. Inspiracija za svoje priče nalazi u putovanjima, a pisanje za nju predstavlja vrstu intimne terapije. Mirjana je takođe i slikarka, čije su slike izlagane na brojnim izložbama. Njene slike često odišu atmosferom mira i lepote.

Kroz svoju karijeru, Mirjana je radila kao novinarka, voditeljka, kolumnistkinja i autor. Bila je urednik Kulturno-zabavnog programa Javnog servisa, ali je kasnije napustila taj posao, smatrajući da novinarstvo nije za nju. Mirjana je takođe bila voditeljka emisija, uključujući i kulinarski tok-šou. Mirjana Bobić Mojsilović je ličnost koja inspiriše i intrigira svojim delima, stavom i nezavisnošću. Iako je prolazila kroz teške životne situacije, ona je uspela da izgradi svoj put i ostavi značajan trag u srpskoj kulturi i književnosti.

BONUS TEKST

Kozije mleko

Kozije mleko  spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlecnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slicna majcinom mleku. Zato u nastavku procitajte kako kozje mleko moze posluziti kao prirodni lek.

Od pamtiveka sirom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu vec i kao pomocno sredstvo za lecenje mnogih bolesti. U sebi sadrzi mnostvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, siroku lepezu vitamina i nema tesko svarljivih masti. Ne samo da je lakse za varenje od kravljeg mleka, vec kozje mleko sadrzi manje laktoze, pa ga lakse mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrzi veci nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a nizi nivo kalorija.

Posto je blizu savrsene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlicna namirnica za bebe i decu jer ne sadrzi odredjenu vrstu proteina koji cesto izaziva alergijsku reakciju kod dece.

Kroz istoriju covecanstva kozje mleko se preporucuje za jacanje imuniteta, lecenje i jacanje pluca, protiv tuberkuloze.

Kozje mleko moze biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jaca i nervni sistem.

Narodna medicina kozje mleko preporucuje i osobama sa osetljivim zelucem. Fine cestice koje se u njemu nalaze uglavnom nece skoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utice na kozu, kosu, nokte i nervni sistem.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takodje, mocno prirodno sredstvo za jacanje organizma i zastitinik od mnogih bolesti.

Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i trebaju, primamiti i one osobe koje bas i ne vole njegov miris.