Sezona svadbi počinje na proleće i proteže se sve do novembra. Neposredno pre početka ovog perioda, dok su mnogi novopečeni bračni parovi duboko uronjeni u pripreme za svoj veliki dan, počinju da kruže priče o svadbama i venčanjima koja su obeležila naše krajeve tokom proteklih godina i koje se i dan-danas prepričavaju. Srpske svadbe često su izuzetno zanimljive, ne samo zbog raznovrsnih običaja koji se poštuju i koji variraju od mesta do mesta, već i zbog neočekivanih situacija koje mogu da se dese tokom samog slavlja.MLADA POBEGLA SA SVADBE - I TO SA KUMOM! Čačak bruji o filmskoj priči s venčanja: Mladoženja prekinuo slavlje i obratio se gostima

Jedna od nezaboravnih dogodovština na svadbi desila se u Čačku, gradu na Moravi, i postala je predmet razgovora u celom kraju. Tokom tog veselja, mlada je napustila slavlje kako bi pobegla sa bubnjarom benda koji je svirao na venčanju i zabavljao goste. Sećamo se kako je grom udario u restoran gde se održavala svadba, razdvajajući svatove, dok je policija morala da interveniše kako bi smirila zavađene prijatelje i privela tridesetak osoba. Međutim, jedan događaj će zauvek ostati upamćen, kao nešto što se retko viđa čak i u filmovima. Mladoženja je, tokom svadbene svečanosti, uhvatio svoju mladu u veoma prisnom odnosu sa venčanim kumom.

Napetost je dosegnula vrhunac kada je uznemireni mladoženja obratio reči svojim svatovima u jednom od čačanskih ugostiteljskih objekata. “Poštovani gosti, molim vas da vratite poklone i krenete svojim kućama. Nažalost, mlada je napustila svadbu, i to sa kumom koji nas je upravo venčao!” rekao je. Sve je teklo po planu. Venčanje je bilo završeno, a mlada je otišla u svoju sobu da se presvuče. Kada je mladoženja otišao da je potraži, otvorivši vrata sobe, zatekao je prizor koji će dugo pamtiti. Njegov izabrani kum i mlada bili su u veoma intimnom položaju na krevetu.

Nakon što je izbacio mladu i venčanog kuma iz restorana, mladoženja se obratio gostima i zamolio ih da napuste svadbu. Nesrećni domaćini su ipak morali da plate sve troškove u restoranu, iako hrana i piće nisu bili posluženi. Gosti su, u čudu, otišli, ostavljajući mladoženju da tuguje za svojom izabranicom. Česti su i sukobi na svadbama, naročito oko muzike. Najžešća tuča dogodila se kada je čak tridesetak osoba, uključujući i desetak žena, bilo privedeno. Nije neuobičajeno ni da mladoženja, zbog preteranog pijanstva, ne dočeka kraj veselja sa svatovima, a u poslednje vreme to se događa i sa mladama.

BONUS TEKST

Sok od sargarepe

Jarko narandzasta boja sargarepe potice od karotina, kojeg u sargarepi ima u izobilju, kao ni u jednoj drugoj namirnici. Iz karotina nastaje vitamin A koji nam obezbedjuje bolju pigmentaciju i zdravu kozu, kosu i nokte. Zatim utice na pravilan rast, rad jetre, zeluca, creva, jaca srce, popravlja vid, podize imunitet i jos dosta toga.

Sok od sargarepe odlicno je prirodno sredstvo za ciscenje organizma od stetnih materija (posebno se preporucuje u prolece), protiv poliartritisa, osteohondroze, loseg varenja, gastritisa, heliko bakterije, problema sa stolicom i hemoroidima. Ublazava psihicki umor nastao prekomernim intelektualnim radom i stresom. Ublazava zamor srcanog misica, regulise razmenu materija u organizmu, pa time utice i na regulisanje telesne tezine.

U terapijske svrhe, kao lek, sok od sargarepe potrebno je piti ujutru pre dorucka i to oko 150 ml, obavezno sveze cedjenog soka. Posto sok od sargarepe vrlo efikasno ubija bakterije, pozeljno je i zadrzati ga malo u ustima pre gutanja. Osim toga jedna casa ovog napitka dovoljna je da otkloni gorusicu. Zato je sasvim sigurno da bismo bili mnogo zdraviji ukoliko bi dan, umesto uobicajenom crnom kafom, zapocinjali ovim blagotvornim crvenim napitkom.

Pa, dragi moji, molim vas razmislite o tome…