Na temelju medicinskih istraživanja, znanstveno je dokazano da pojedinci mogu izdržati samo sedam dana bez vode i nekoliko mjeseci bez hrane; međutim, pojam osobe koja preživljava bez hrane više od sedam desetljeća teško je dokučiti. Prahlad Jani, indijski bretarijanski redovnik koji je preminuo 26. svibnja 2020. u dobi od 91 godine, ustvrdio je da se uspio održati nevjerojatnih osam desetljeća bez potrebe za hranjenjem ili hidratacijom. Od 1940. tvrdio je da se suzdržavao od konzumiranja hrane i vode.

Prahlad Jani tvrdi da mu je Boginja podarila sposobnost da se održi bez potrebe za hranom ili pićem, jer bi voda misteriozno prolazila kroz rupu na njegovom nepcu. Ponosno izjavljuje da je živio nevjerojatnih osam desetljeća bez ikakve hrane, cijelo vrijeme boraveći u osamljenoj špilji. Naime, on odlučno tvrdi da se od 1940. godine suzdržavao od gutanja čak i jedne kapi vode. Liječnici i znanstvenici diljem svijeta bili su očarani njegovim tvrdnjama. Nakon toga, brojne studije i eksperimenti poduzeti su na Prahlad Janiju kako bi se potkrijepile njegove tvrdnje o njegovoj sposobnosti da izdrži duže vrijeme bez potrebe za hranom.

Između 2003. i 2010. Jani je sudjelovala u dvije različite opservacijske studije i prošla sveobuhvatne medicinske preglede u bolnici Sterling, koja se nalazi u gradu Ahmedabadu u zapadnoj Indiji. Kako bi se spriječilo rasipanje, vodica za ispiranje usta koju je Jani koristila pažljivo je izmjerena i skupljena u čašu, jer je bila dopuštena samo ograničena količina tekućine.

Prema medicinskim stručnjacima, Prahlad Jani je bio podvrgnut opsežnom pregledu i pažljivom praćenju tijekom petnaest dana, što je uključivalo testove poput magnetske rezonancije srca, prsnog koša, abdomena i kralježnice, kao i EEG testove. Rezultati svih ovih medicinskih testova bili su normalni. Liječnik je izjavio da je Janijevo zdravlje nadmašilo zdravlje upola mlađeg pojedinca, iako je navodno dva tjedna proveo pod vedrim nebom. Nakon brojnih istraga, njegova je pripovijest postala globalna senzacija, potaknuvši stalne rasprave među pojedincima koji su dovodili u pitanje njezinu autentičnost kao istiniti prikaz ili namjernu izmišljotinu.