Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske, svojim je zapaženim političkim postignućima izazvala značajnu medijsku pozornost u cijeloj regiji. Osim političkim angažmanom, Kolinda je javnost osvojila i osobnim životom. Ljudi su bili zaintrigirani izvorom njezine neustrašivosti i hrabrosti, posebno s obzirom na njezina izvanredna postignuća.

U tom razdoblju pojavile su se publikacije koje govore o njezinom privatnom životu i romantičnoj vezi s Jakovom Kitarovićem, njezinim gotovo trideset godina supružnikom. Čini se da je Jakov svojevoljno prihvatio sporednu ulogu, dok je njegova uspješna supruga bila u središtu pozornosti. Stajao je uz nju dok je 2003. godine preuzimala dužnost ministrice europskih integracija i izazivao značajnu pozornost dovođenjem svojeg malog djeteta na službene skupove, gdje bi često dojila i na trenutak zaustavljala radnje.

Sljedećih godina ostao je ustrajan u svojoj podršci i nepokolebljivo stajao uz nju, sve dok nije konačno došla na mjesto predsjednice Republike Hrvatske. Kitarović dolazi iz Rijeke, gdje je otac Ivo, ugledni profesor na Pomorskom fakultetu, ostavio trajnu ostavštinu. Idući očevim stopama, Jakov postaje i profesor na istom cijenjenom fakultetu. Jakov i Kolinda su se susreli tijekom studija, a kasnije je otkrila da se prvi susret dogodio na proslavi Nove godine.

Kako prenosi Story.hr, “Našem susretu na novogodišnjem tulumu omogućio je zajednički prijatelj. Tijekom našeg razgovora otkrili smo mnoštvo zajedničkih interesa, uključujući strast prema putovanjima i slične poglede na svijet. Kroz te dodirne točke smo se uklopili.”, ispričala je Kolinda jednom prilikom. I Kolinda i Jakov pohađali su Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, a zanimljivo da su oboje imali priliku četvrtu godinu srednje škole provesti u Sjedinjenim Američkim Državama. Kolinda se odvažila na New Mexico, dok se Jakov našao u Kentuckyju.

Godine 1996. izmijenili su zavjete u gradu Bakru, točnije u crkvi sv. Andrije. Nakon spajanja bili su blagoslovljeni dolaskom dvoje djece. Njihovo prvorođenče, kći Katarina Kolinda, na svijet je stiglo 2001. godine, a dvije godine nakon toga rodio se sin Luka. Tijekom svih zajedničkih godina Jakov je bio nepokolebljivo uz svoju suprugu, pokazujući nepokolebljivu privrženost obitelji, što je Kolinda iznimno cijenila. Bez obzira na pogrdne primjedbe koje su odjekivale sa svih strana, Jakov je ostao ravnodušan. Kolinda je jednom prigodom otvoreno priznala da joj je suprug ogromna podrška, istaknuvši kako je Jakov izdržao i izdržao će.