Krajem 1970-ih započela je njegova karijera profesionalnog muzičara. U početku je sarađivao sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišom i Šabanom Šaulićem. Bilo je to 1987. godine kada je u Utjehi u Crnoj Gori susreo Svetlanu Cecu Ražnatović i pomogao joj da napravi njen debi album “Cvetak zanovetak”. Četiri godine je radio sa Cecom, proširujući svoju mrežu u industriji zabave, što će mu se kasnije pokazati korisnim u stvaranju novih poslovnih odnosa i prijateljstava.

 

 

 

Prema njegovoj detaljnoj biografiji, uprkos brojnim dostignućima, uspeo je da proizvede 22 zasebna albuma tokom svoje duge karijere. Stekao je reputaciju talentovanog muzičara, nastupajući uz neke od najdarovitijih umjetnika današnjice. Mirko je donedavno bio prilično diskretan u vezi sa ličnim životom i porodicom, zbog čega je nedavna vest o njemu izazvala značajno interesovanje i pažnju javnosti. Jutros je nekoliko lokalnih medija objavilo tragične vijesti o iznenadnoj smrti sina Mirka Kodića. Mirko Kodić je poznati harmonikaš. Nedavno je A.K. (30), sin poznatog harmonikaša Mirka Kodića, preminuo je tokom noći. Ovu informaciju za Kurir je potvrdio blizak prijatelj preminulog i želeo da ostane anoniman. A.K. preminuo je mirno u snu, a uzrok smrti ostaje nepoznat.

 

 

 

Nakon vijesti, Mirko Kodić je stigao u stan svog sina. Prema izvorima bliskim Kuriru, Mirko Kodić u posljednje vrijeme osjeća nelagodu. Uprkos trajnim zdravstvenim problemima, nastavio je da radi i uči. Mirko Kodić slovi za jednog od najistaknutijih harmonikaša na prostoru bivše Jugoslavije. Treba napomenuti da je on potomak harmonikaša iz prvog braka. Nakon objave da je preminuo sin Mirka Kodića, novinari su pokušali da kontaktiraju proslavljenog harmonikaša. Na kraju se Kodić javio na telefon, ali je imao vremena samo za kratku izjavu, ukazujući da nije u poziciji da razgovara. Kodić je naglo prekinuo razgovor, navodeći svoju nesposobnost da govori u tom trenutku.