U današnjem članku vam donosimo neke zanimljive činjenice o medu. Jeste li znali da med, ako je dobro zatvoren, nema rok trajanja? Tegle s medom koje su bile hermetički zatvorene više od dva milenijuma otkrili su arheolozi, a nakon otvaranja, med se mogao konzumirati bez ikakvih zdravstvenih problema. Med je nadaleko poznat po svojim antibakterijskim svojstvima koja mogu pomoći u poboljšanju sposobnosti imunološkog sistema u borbi protiv infekcija uzrokovanih gljivicama, virusima i bakterijama.

 

 

 

O mnogim zdravstvenim prednostima meda smo bili upoznati još od malih nogu, ali da li ste ikada razmišljali o efektima konzumacije meda prije spavanja? Često se budimo rano ujutro zbog potrebe za glikogenom u mozgu, koji stimulira nadbubrežne žlijezde da luče adrenalin i kortizol u tijelu. Srećom, med sadrži glikogen, koji pomaže u podsticanju mirnog sna kada se konzumira prije spavanja. Visok krvni pritisak je jedan od faktora koji doprinose nastanku srčanih oboljenja. Naučno zapažanje je potvrdilo da med obiluje antioksidansima koji pozitivno utiču na smanjenje visokog krvnog pritiska. Kao rezultat toga, uzimanje kašike meda prije no što se povučete je nekomplicirana metoda regulacije krvnog tlaka.

 

 

 

Trigliceridi su prirodne masne tvari koje kruže krvotokom. Povišeni nivoi triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, studije sugeriraju da med služi kao blagotvorno sredstvo koje pretvara trigliceride u korisne tvari koje čiste krvotok od viška masti. Med sadrži antibakterijska svojstva koja jačaju prirodnu odbranu tijela i podržavaju imunološki sistem, omogućavajući mu da se bori protiv niza infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i virusima. Osim toga, med ubrzava metabolizam i stvara termogeni učinak koji pospješuje cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i olakšava sagorijevanje masti uz minimalni napor.