Milan Mladenović preminuo je u svom stanu u Beogradu. Prema izvještajima medija, pred samu smrt imao je samo 35 kilograma i bio je star samo 36 godina. Njegove riječi, zapisane u monografiji, odaju stihove introspekcije i borbe sa životom: “Idem kroz život stihijski, ne znajući gdje ću završiti. Ne mogu pjevati o vanzemaljskoj ljubavi dok me guše zemaljske muke. Borite se za svoju slobodu, ne dopustite da vas lažne vrijednosti uguše. Nikada neću žaliti što sam svoje godine posvetio rock’n’rollu.”

Jedna od posljednjih osoba s kojom je Milan razgovarao bila je Margita Magi Stefanović, jedina žena u bendu Ekatarina Velika i njegova bliska prijateljica.

Njegova smrt potpuno je poremetila Magi, kako je ispričala njezina bliska prijateljica Lidija. “Iako je doživjela mnoge gubitke u životu, smrt Milana je potpuno uzdrmala Magi. Dan prije nego što je Milan preminuo, Magi je dobila poziv od Milanove majke Danice da dođe. Milan je ležao u krevetu. Bilo je tiho. ‘Ne plači, sve smo znali’, rekao je Milan. Zatražio je da glavu stavi u njezino krilo, kao i obično. Zaspao je. Ostala je satima s njim. Na kraju mu je rekla: ‘Vidimo se sutra’. Nije dobila odgovor. Samo ga je pogledao nježno. Sutradan je preminuo”, opisuje Lidija Nikolić, autorica Magitine biografije.

Na Milanovoj sahrani bio je “ceo Beograd”, a govor je održao frontmen Partibrejkersa, Zoran Kostić Cane. “Čitam ti posljednje slovo. Ti odlaziš negdje da se rodiš ponovno. Tvoj zvuk, tvoja snaga, tvoja energija. Ti si sad tu. Ovo je rastanak i ponovni susret. Ti si otišao s puno ljubavi. Samo jedan put vodi do pravde. Sve su riječi bile na tvojoj strani. Vetar i zemlja su tebi naklonjeni. Vidimo se.”

Milan Mladenović rođen je u Zagrebu 21. septembra 1958., a muziku je zavolio još kao dječak. Bio je poznat kao “jugoslovenski princ rock’n’rolla” i ostao je upamćen kao jedan od najvažnijih umjetnika bivše Jugoslavije.

Njegova smrt ostala je obavijena kontroverzama, od spekulacija o upotrebi droge do navoda o AIDS-u kao uzroku smrti. Klavijaturistkinja EKV-a Margita Stefanović bila je jedini svjedok njegovih posljednjih trenutaka.

BONUS TEKST

Milan Mladenović, legendarni muzičar bivše Jugoslavije, rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Njegov otac, Spasoje, bio je oficir Jugoslovenske narodne armije, dok je majka Danica bila domaćica porijeklom iz Makarske. Mladenović je kao dječak pokazivao interesovanje za muziku, a svoju prvu gitaru dobio je od oca u četvrtom razredu osnovne škole. Rano je počeo svirati i učiti akorde, a muzičko obrazovanje nastavio je u muzičkoj školi.

Porodica se kasnije preselila u Sarajevo, gdje je Mladenović proveo dio djetinjstva. U Sarajevu je formirao prve muzičke bendove i pokazao svoj talenat kao gitarista i tekstopisac. Krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim prijateljem Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao je svoj prvi značajniji bend – Limunovo drvo. Nakon toga slijedile su brojne druge muzičke avanture, uključujući bendove Šarlo Akrobata i Katarina II, koji će kasnije postati poznati kao Ekatarina Velika (EKV).

EKV je postao jedan od najznačajnijih bendova novog talasa na prostorima bivše Jugoslavije, a Mladenović je bio ne samo glavni vokal i gitarista, već i glavni tekstopisac. Njegove pjesme su često bile introspektivne, emotivne i duboko proživljene, što je doprinijelo širokoj popularnosti benda.

Međutim, Mladenovićeva karijera bila je obavijena kontroverzama i tragedijama. Spekulisalo se o njegovoj borbi sa drogom, a kasnije i o mogućoj povezanosti sa AIDS-om. Njegova smrt 1994. godine u Beogradu ostavila je dubok trag u muzičkoj zajednici.

Milan Mladenović će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najistaknutijih muzičara svoje generacije, čija su dela i dalje inspiracija mnogim ljubiteljima muzike širom regiona. Njegove pjesme i tekstovi ostaju živi i relevantni i danas, a njegovo naslijeđe nastavlja da utiče na muzičku scenu bivše Jugoslavije i šire.