Desetljećima se pleme Nenci hrabro odupiralo napadima modernosti, nepokolebljivo čuvajući svoju kulturu i čuvajući svoje izuzetne tradicije. Desetljećima su Nenci, nevjerojatno jedinstveno i zadivljujuće pleme, živjeli duž sjeverne obale Sibira u Rusiji. Unatoč pritiscima modernog društva, uspješno su sačuvali svoj drevni nomadski način života.

  • Nevjerojatno je da je preostalo tek nešto više od 44 000 Neneta, ali čak ni temperature niže od -50 stupnjeva Celzijevih ne uspijevaju ih spriječiti. Zamršenost njihove svakodnevne egzistencije osvaja nebrojene pojedince, koji se često nađu u čudu kada se susretnu s ovim izvanrednim ljudima.

Nastanjujući prostrana područja koja se protežu od Bijelog mora do donjeg toka rijeke Jenisej, e-šumski Nenci i Tundra Nenci čine dvije različite i velike skupine. Unatoč golemim teritorijima, svi Neneti iz tundre dijele jedinstvenu kulturu. Neki ovo pleme nazivaju Samojedima ili Juracima, a naselili su se prvenstveno između poluotoka Kanin i Tajmir, a samo je nekolicina osnovala male zajednice poput Kolve. Primarni način preživljavanja za ovu zajednicu vrti se oko prakse lova i uzgoja sobova.

  • Koristeći sobove kao “tegleće” životinje tijekom cijele godine, oni mogu prijeći goleme udaljenosti. Praksa masovnog uzgoja sobova pojavila se tijekom 18. stoljeća. Osim što konzumiraju meso ovih životinja, riba čini značajan dio njihove prehrane. Maja je doživjela mučnu situaciju kada joj je počela opadati kosa i natečeno tijelo. To se dogodilo kada je imala samo 22 godine i dijagnosticiran joj je rak jajnika.

Ovi simptomi su u skladu s onima koji se obično povezuju s ovom vrstom raka. Nenci, pleme poznato po svom šamanističkom i animističkom sustavu vjerovanja, duboko poštuju zemlju i njezine resurse. Tijekom svojih seoba stavljaju razne predmete poput medvjeđe kože, vjerskih artefakata i novčića na svete sanjke. Ove svete saonice otvaraju se samo tijekom posebnih događaja ili vjerskih ceremonija, uključujući žrtve. Neneti također imaju društvenu strukturu koja se temelji na klanovima, a njihov se šaman naziva Tadibija.

  • Nakon ruske revolucije, kulturna baština nenenskog naroda doživjela je značajan pad kao rezultat sovjetske politike kolektivizacije. Sovjetska je vlada uložila zajedničke napore kako bi prisilila nomadske Samojede da napuste svoj tradicionalni način života i uspostave trajna naselja. Posljedično, oni su preseljeni u sela, a njihova djeca školovana su u državnim internatima, što je dovelo do postupne erozije njihovog jedinstvenog kulturnog identiteta. Štoviše, imala je ogroman utjecaj na društvenu dinamiku unutar plemena, osobito u svojoj ulozi čuvarice sobova u tundri.

Nakon preseljenja Neneta iz tundre, muškarci su otkrili da im je uloga oduzeta. Poslovi koji su ih čekali na selu tradicionalno su se smatrali ženskim obvezama. Sovjetska vlada dodatno je učvrstila ovo brisanje muškog identiteta. U selima tajge zanimanjima poput vrtlarstva, uzgoja krzna, stočarstva, trgovine i medicine uglavnom su se bavile žene. Osim toga, radna mjesta koja je osiguravala sovjetska vlada često su popunjavale žene, zbog čega su mnogi muškarci razvili naviku prekomjernog pijenja.

  • Kao rezultat toga, nekoć uspješna tradicionalna kultura Nenetskog naroda brzo je propadala. Mnogi pojedinci, osobito oni u Nenetskom autonomnom okrugu, izgubili su svoj materinji jezik i asimilirali se u dominantnu kulturu. Pleme Neneti, kako je prikazano na fotografiji Shutterstocka, suočilo se s nekim izazovima zbog politike kolektivizacije. Međutim, njihov način života nije bio dugoročno ugrožen. Za razliku od ostatka Rusije, gdje je politika kolektivizacije trajala dulje vrijeme, regija Yamal bila je pod utjecajem samo jedno desetljeće.

To se promijenilo nakon Staljinove smrti 1953., budući da su tradicionalna gospodarstva očuvana. Populacija sobova doživjela je značajan porast od 50% od 1950. do 1960., gotovo udvostručen do 1980. Tijekom sljedećih desetljeća, Nenci su postupno napredovali, vraćajući i čuvajući svoj tradicionalni nomadski način života. Sada se Nenci suočavaju s novom preprekom nakon što su pokazali izuzetnu otpornost usred neprestanih transformacija i zlostavljanja.

Njihov način života uvelike se oslanja na ribolov i uzgoj sobova kako bi se održali. Nažalost, te su vitalne prakse zamršeno povezane s okolišem koji je sada ugrožen zbog prisutnosti naftne industrije. Jedinstveni značaj sobova Sposobnost razlikovanja određenih životinja unutar veće skupine fascinantan je aspekt njihove kulture. U svakoj obitelji postoji jedinstveni sob koji je oslobođen obveze vuče saonica.

  • Ovaj sob ima posebno mjesto u obitelji, poput omiljenog ljubimca poput psa. Strukture u potpunosti napravljene od skeletnih ostataka. Stanovi plemenske zajednice sastoje se od šatora od kosti i kože koji se mogu brzo izgraditi ili dekonstruirati u roku od samo dva sata. Ovi šatori posjeduju izvanredna izolacijska svojstva, zahvaljujući visokokvalitetnoj koži sobova, osiguravajući ugodan i privlačan interijer čak i u uvjetima niskih temperatura koje padaju na dvoznamenkaste negativne vrijednosti.

Kad god se pojavi potreba za vodom, žene plemena izlaze iz šatora naoružane malim saonicama i lopatom. Snijeg marljivo čiste, skupljaju ga za topljenje vode za piće grijući je u loncu na vatri koja pucketa. Postojanje unutar sjene Zbog svakodnevnih obaveza čuvanja sobova i nabave hrane, Neneti ne uživaju u ležernim vikendima. Njihov se predah od posla događa samo jednom godišnje, kada se cijela zajednica okupi na utrkama sanjki i društvenoj interakciji.

  • Kao posljedica ubrzanog topljenja arktičkog snijega, Nenci moraju modificirati svoje rute kako bi se prilagodili učincima klimatskih promjena i osigurali sobovima pristup hrani. Lišajevi, koji rastu ispod debelog sloja snijega, primarni su izvor prehrane za sobove, a njihov izuzetan njuh omogućuje im da pronađu i konzumiraju ovaj vitalni resurs. Prisutnost sićušnih udubljenja koje je za sobom ostavilo krdo sobova stvara izvanredan spektakl usred snježnog krajolika.