Edita Majić, rođena 6. aprila 1999., hrvatska glumica, donela je iznenadnu odluku da napusti svet zabave i posveti se isposničkom životu pre više od 19 godina, u vreme svoje najveće popularnosti u bivšoj Jugoslaviji. Njena odluka izazvala je šok u javnosti, a ona je iznenada prešla na isposnički način života, postajući časna sestra karmelićanka u samostanu sv. Josipa u španskom gradu Avili.

O svojoj transformaciji, Edita je rekla da je doživela susret s Bogom koji ju je osvetlio neočekivanim darom ljubavi. Osećaj bliskosti s Bogom bio je toliko snažan da je odjednom sve postalo jasno, a ona je pronašla odgovore na sva svoja postavljena pitanja. Usledila je radikalna promena životnog stila, gde je živela bez grejanja, tople vode, spavala na ležaju od slame, posvećujući se molitvi i postu.

Odluka o povlačenju u samoću bila je rezultat njenog preispitivanja života i osećaja duhovnog poziva. Edita se povukla u potpunu samoću, živeći anahoretskim načinom života, daleko od svakodnevnog društva. Otišla je na šumski proplanak u Španiji, gde je nastavila svoj duhovni put u potpunoj izolaciji.

Iako su se pojavile spekulacije o njenom povlačenju zbog nesrećne ljubavi, Edita je to demantovala. Njena porodica i najbliži prijatelji podržavali su njenu odluku i odbacivali priče o njenom prethodnom korišćenju heroina. Književnica Mani Gotovac, koja je sarađivala s Editom, pokušala je objasniti njenu odluku, ali je Edita to demantovala, tvrdeći da nisu bile prijateljice. Njena priča i dalje intrigira javnost na Balkanu, budući da razlog njenog odricanja od popularnosti ostaje misteriozan.

BONUS TEKST

Soda bikarbona

Soda je jedno od najstarijih prirodnih sredstava za ciscenje. Stari Egipcani koristili su prirodne mineralne naslage u blizini mineralnih izvora za proizvodnju prvobitnih sapuna. Nakon njih i sve druge napredne civilizacije. Ta materija poznata kao prirodna soda sastavljena je uglavnom od natrijum karbonat dekahidrata i natrijum bikarbonata.

Danasnja soda bikarbona ili natrijum bikarbonat, cest stanovnik nasih kuhinja i kupatila proizvodi se u fabrikama. Osnovne ulazne sirovine u procesu proizvodnje moderne sode bikarbone su kamen krecnjak, sirova slana voda iz rudnika soli, sirova industrijska voda i amonijak.

Soda bikarbona se masovno koristi kao sredstvo za “podizanje” testa, zatim za ciscenje ili izbeljivanje osetljivih predmeta, kao sto su predmeti od zlata, za izbeljivanje zuba, ali i kao lek.U slucaju zgaravice koja nastaje zbog pojacanog lucenja zeludacne kiseline, soda bikarbona je pravi melem. Pola case vode u kojoj je rastvorena 1/2 kasicice ovog belog praha otklonice neprijatnost za svega nekoliko minuta. Isti tretman pruzice olaksanje u slucaju mucnine izazvane otezanim varenjem, narocito ukoliko je u pitanju previse masna hrana… Ako se pitate zasto, odgovor je vrlo jednostavan i sasvim logican. Natrijum bikarbonat je alkalna so koja se prirodno stvara u organizmu, to jest u spoljnjem zidu zeluca. Na isti nacin nastaje i hlorovodonicna kiselina, a to su glavni sokovi odgovorni za varenje. Zgaravica je posledica poremecenog pH nivoa u zelucu – visak kiseline. Visak kiseline neutralise baza – soda bikarbona.

Neke druge bolesti, kao sto su giht ili bolesti bubrega, mogu dovesti do povisenog nivoa kiselosti urina ili krvi. Tada se pod kontrolom lekara specijaliste natrijum bikarbonat daje u obliku tablete ili praha (oralno), ili putem infuzije.

Soda bikarbona upotrebljava se i za oralnu higijenu, kao jednostavna prirodna pasta za zube. Ona temeljno cisti naslage na zubima, otklanja kamenac i izbeljuje zube. Posto ima abrazivno dejstvo ipak se ne preporucuje za svakodnevno pranje zuba. Za brzo osvezavanje daha u 1 dl vode rastopiti 1 kasicicu sode bikarbone i ovim rastvorom ispirati usta u nekoliko navrata. Nakon ispiranja tecnost ispljunuti.

Za uklanjanje mrtve zadebljale koze na stopalima napraviti vrucu vodenu kupku sa dodatkom sode bikarbone. Ona ce omeksati tvrdo tkivo i omoguciti da se lakse sastruze sa koze. Pri tom ce ukloniti naslage prljavstine i nevidljivu necitocu, ostavljajuci za sobom meku i glatku kozu.

Slican samo manje agresivan tretman moze se primeniti i na celom telu kao piling.

Soda bikarbona je efikasno sredstvo za neutralisanje neprijatnih mirisa. Tako moze posluziti kao odlican prirodni dezodorans. Ovaj prah za razliku od mnogih brendiranih dezodoranasa, ne maskira neugodne telesne mirise vec ih zaista eliminise. Evo jednog korisnog saveta kako ukloniti neugodan miris iz obuce. Unutar obuce ravnomerno posuti sodu bikarbonu i ostaviti je tako preko cele noci. Ujutru samo dobro istresti prah i obuca ce prijatnije mirisati.

A sada jedan interesantan podatak. Postoje indicije da soda bikarbona moze biti lek protiv najopasnije bolesti danasnjice. Italijanski lekar Tullio Simoncini tvrdi da soda bikarbona leci rak, ali ta tema zahteva novu stranicu.