U procesu starenja, osobe često pokazuju niz simptoma koji uključuju rasejanost, smanjenu koncentraciju, brzu iscrpljenost pri jednoličnim aktivnostima, poteškoće sa spavanjem, emocionalne oscilacije, razdražljivost, plačljivost, agresivnost, depresiju, nesanicu, te slabljenje pamćenja. Starost nosi sa sobom osećaj nemoći koji pojedinci teško prihvataju, dok se uloge postepeno mijenjaju, često dovodeći do situacija gdje preuzimamo brigu o starijima, dok se djeca ponekad zanemaruju ili zaboravljaju.
Za starije osobe, izolacija može izazvati depresiju i povlačenje, dok su istraživanja pokazala da čak i najmanji izraz pažnje može značajno poboljšati njihov osjećaj moći, unaprijediti psihičko i fizičko zdravlje. Emotivna priča jedne majke dodatno naglašava tužnu stvarnost kada se osjeća sama, zaboravljena, i zapostavljena od strane svoje djece. U dobi od 65 godina, sa sinom i kćerkom koji vode vlastite živote daleko od nje, osjeća se prepuštena sama sebi. Iako ne inicira pozive, nada se da će se djeca sjetiti nje, što se rijetko dešava. Nedavno su čak zaboravili čestitati joj rođendan. Unatoč tome, ona im ne zamjera, razumije njihove životne izazove, ali osjeća se napušteno.
Ova majka izražava tugu zbog situacije u kojoj se nalazi. Iako je ponosna na uspješno odgojenje djece, sada se osjeća sama, sjedeći sama u svoja četiri zida, čekajući da telefon zazvoni s rođendanskom čestitkom. Ipak, odlučuje pronaći pozitivnu stranu i nositi se s tim. Izražava svoju samostalnost i odlučnost da pronađe hobije koji će joj popuniti dane. I dok ne zamjera djeci, moli se da ne dožive istu sudbinu, da ne zaborave svoje roditelje. Izražava želju da će je se sjetiti kad je više ne bude, te će tada možda razmisliti o trenucima u kojima su je zapostavljali. Unatoč svemu, izražava svoju ljubav i podršku prema njima, ali s gorčinom što se nisu sjetili nje dok je bila živa.

BONUS TEKST

Prirodni lekovi za prostatu

Prostata, važna muška polna žlezda sa unutrašnjim lucenjem, zahteva pažnju i njegu, posebno u srednjim i poznim godinama života, s obzirom na njenu sklonost oboljenjima.Najčešći uzroci oboljenja prostate uključuju infekcije, hronične upale besike i mokraćnih kanala, nepravilnu ishranu, prekomerno konzumiranje alkohola i gaziranih pića, nasledne faktore i slično. Najrasprostranjeniji oblici bolesti prostate obuhvataju dobroćudno uvećanje, upalu i kancer.

Simptomi oboljenja prostate, kao što su otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, slabiji mlaz urina i stalna potreba za mokrenjem, javljaju se kod oko 30% muškaraca starijih od 65 godina, a njihov broj se povećava s godinama. Ovi simptomi nisu samo neugodni, već postaju izraženiji s vremenom, a lečenje je često dugotrajno.

Evo nekoliko prirodnih lekova koji pomažu u lečenju oboljenja prostate, posebno dobroćudnog uvećanja, uz pravovremenu primenu:

  • Čajevi za prostatu: Čajevi od biljaka poput male mlečike, brusnice, uve, koprive i zelenog čaja koriste se za lečenje bolesti prostate.
  • Zeleni čaj: Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može usporiti razvoj raka prostate, zahvaljujući sastojku polifenonu E, koji je povezan sa smanjenjem vrednosti markera raka prostate.
  • Mala mlečika: Ova biljka je odličan prirodni lek za oboljenja prostate, uključujući i kancer. Može ublažiti simptome i pomoći u izbegavanju operacije.
  • Brusnica: Čaj od brusnice koristi se u prevenciji i lečenju bakterijskih infekcija urinarnog trakta i može imati antikancerogeno dejstvo.
  • Čaj od listova medveđeg grožđa (uvin čaj): Poznat je po lečenju uvećane prostate i mokraćnih organa.
  • Paradajz: Sadrži supstance koje čuvaju zdravlje prostate i mogu imati lekovito dejstvo, čak i kod raka prostate.
  • Polen (cvetni prah): Preporučuje se dnevna doza od 15 grama, koji se može uzimati ujutru, u podne i uveče.
  • Semenke bundeve, suncokreta, lubenice, krastavca, lana i susama: Imaju blagotvoran efekat u prevenciji i lečenju prostate.
  • Ostali: Orah, badem, kikiriki, soja, kopriva, beli luk, kvasac, lecitin, proteini, pšenične klice – svi imaju svojstva koja mogu pomoći u zdravlju prostate.

Važno je istaći da se ovi prirodni lekovi trebaju koristiti uz savet lekara i u skladu s individualnim potrebama i stanjem organizma.