Podsetimo se potresne priče iz 2017. godine koja je dirnula srca mnogih kada je majka napustila malog Ajdina, ostavljajući ga da se bori sam, a njegova priča je rasplakala ceo region. Majka je, odlazeći, verovatno u potrazi za boljim životom, povela sa sobom mlađeg sina, Ajdinovog brata, ostavljajući Ajdina iza sebe.
Region je zavijala priča o dečaku Ajdinu Mujkiću iz Bosne i Hercegovine kojeg je majka napustila, a koji je sada primoran provoditi detinjstvo sa svojim dedom Huseinom. Nakon što ga je majka ostavila, Ajdin je prepušten brigama svog dede, koji i sam treba tuđu negu zbog davne povrede noge, krećući se uz pomoć štake.
Njih dvojica zajedno, hrabro se suočavaju sa svim izazovima. Žive bez ikakvih primanja u zapuštenoj kući, često bez struje. Deda je davnih dana povredio nogu i od tada nije u mogućnosti da radi, a samim tim ni da zarađuje. Majka je, odlazeći, verovatno u potrazi za boljim životom, povela sa sobom mlađeg sina, Ajdinovog brata.
Ajdin je žarko želeo da dobije bicikl, ali deda nije mogao da mu to priušti. Ajdin ponekad pozove majku, ali ni jedan telefonski poziv ne može popuniti prazninu koju osmogodišnji dečak oseća. Otac, koji radi na terenu, retko dolazi kući i, prema rečima dede i dečaka, ne doprinosi finansijski u odgajanju deteta. “Nedostaje mi mama, ali brat mi najviše nedostaje. Ali… sve će proći”, suzno je izjavio dečak pre nekog vremena, a ove reči su duboko dirnule region.
Nakon što je priča o malom Ajdinu emitovana na bosanskoj televiziji Hayat, celo društvo saznalo je o teškim uslovima u kojima živi ovaj osmogodišnji dečak. Socijalni radnici su zatim posetili dedu Huseina. Deda je, između ostalog, izrazio frustraciju zbog toga što su socijalni radnici reagovali tek nakon što je priča javno objavljena. “Šta ću vam ja, vi ste znali za malog Ajdina i pre, već dve godine kako je bez majke, kako je kod mene, i za dve godine niste nikada došli”, poručio im je Husein.

BONUS TEKST

Prirodni lekovi za alergiju

Tacni uzroci nastanka alergija jos uvek nisu u potpunosti poznati. Kada je u pitanju lecenje alergija, poznato je da je lakse i efikasnije spreciti ovu neprijatnu pojavu nego je leciti. Alergija se javlja kada imuni sistem organizma reaguje neprikladno na odredjene materije koje same po sebi ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje. Razlozi za ovo neprikladno reagovanje jos uvek su tema spekulacija.

Cesto se dogadja da osoba, uprkos laboratorijskim analizama, nije potpuno sigurna na koji alergen je tacno alergicna. Bez obzira na nedostatak apsolutne jasnoce, alergijska reakcija obicno manifestuje upalne procese koji dovode do osipa, svraba, peckanja, crvenila koze ili ociju, kijavice, kaslja pa cak i astme.Ljudski organizam moze reagovati alergijski na gotovo sve prisutno u prirodi, ali najcesce se javlja sezonski alergijski rinitis izazvan alergijom na polen tokom cvetanja biljaka. Ova reakcija manifestuje se kao upala nosne sluznice. Buduci da efikasna sredstva protiv alergija nisu obilno prisutna, korisno je upoznati se sa prirodnim lekovima koji mogu ublaziti simptome alergijskog rinitisa.

Prva linija odbrane protiv alergija obuhvata blokirajuce antitela koja se formiraju unošenjem malih doza alergena koji izazivaju alergijsku reakciju. Savremena medicina primenjuje ovu imunoterapiju injekcijama kako bi smanjila alergijske reakcije. Prirodna imunoterapija, poput konzumiranja kašike meda nekoliko nedelja pre cvetanja biljaka, može pripremiti organizam za susret sa alergenima i umanjiti reakcije.

Namirnice bogate vitaminom C, poput jabuka, crnog luka i zelenog caja, pojacavaju imunološki odgovor organizma i mogu umanjiti simptome alergija. Luk, kako crni tako i beli, jača imunitet i može smanjiti lučenje sekreta iz nosa i alergijsku kijavicu. Ulje crnog luka preporucuje se u Španiji kao prirodni lek za alergije.Zen sen takodje jača imunitet, pa je korisno popiti caj od ove biljke. Ispiranje nosnih šupljina rastvorom morske soli može eliminisati polen iz nosa.Za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa, inhalacija toplim cajem od zalfije i kamilice može biti od pomoći. Dodavanje esencijalnih ulja ruzmarina i eukaliptusa pojacava efekat inhalacije.