Pevačica Sanja Vučić otvoreno je govorila o svojoj borbi sa zdravstvenim problemima, otkrivajući javnosti da boluje od oboljenja štitne žlezde – hašimoto tireoiditisa. Istakla je da će zbog toga morati da se pridržava propisane terapije tokom celog života.

Sanja je podelila kako se često osećala neraspoloženo i umorno, te kako nije znala šta joj se dešava, što ju je navelo da potraži pomoć psihijatra. Simptomi kao što su hronični umor, razdražljivost i nedostatak energije bili su prisutni, ali nije bila sigurna u uzrok svega toga.

Nakon konsultacija s lekarima, dijagnostifikovana joj je bolest pre tri godine. Posle analiza hormona štitne žlezde i ultrazvuka, potvrđeno je da boluje od hašimoto tireoiditisa. Ta vest teško joj je pala, ali se s vremenom privikla na ideju da će morati da uzima lekove do kraja života.

Da bi se nosila s ovom bolešću, Sanja je promenila svoje životne navike i fokusirala se na zdravu ishranu. Redovno vežba i vodi računa o ishrani, izbegavajući ugljene hidrate i šećer. Uporna je u tome da bolest ne naruši njen život i nastavlja da se posvećuje muzici, ne dopuštajući da je bolest spreči u nastupima s koleginicama iz grupe.

Njena otvorenost o ovoj borbi može biti inspirativna za mnoge ljude koji se suočavaju s sličnim zdravstvenim izazovima, pružajući im podršku i podstrek da se bore i nastave dalje.

BONUS TEKST

Pelena je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima, koja se koristi u tradicionalnoj medicini za različite zdravstvene tegobe. Rimljani su čak smatrali da je napitak od pelena najveća moguća nagrada za pobednike, verujući da im donosi dobro i trajno zdravlje.

Ova biljka se koristi za čišćenje krvi i jačanje želuca, te za tretiranje problema s varenjem, mučnine, žgaravice, nadimanja, gubitka apetita i bolesti jetre, bubrega, slezene, žuči i drugih organa. Takođe, pelin se koristi i protiv groznice, vodene bolesti, glista i osipa. Njegova lekovita svojstva povoljno deluju na celokupni organizam, regulišući različite funkcije i disbalanse u organizmu.Ova biljka se često koristi za poboljšanje varenja, smanjenje nadutosti i gasova u stomaku, kao i za stimulisanje apetita. Takođe, pelena se koristi za lečenje gastrointestinalnih problema poput gastritisa i čira na želucu, kao i za ublažavanje mučnine.

U narodnoj medicini, pelin je najpoznatiji po lečenju problema s želucem, kao što su čir, gastritis i slično. Preporučuje se čaj od pelena za ove tegobe. Priprema se tako što se pola kašičice pelena spusti u 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji nekoliko sekundi, a zatim procedi. Ovaj čaj je svetle boje, nije previše gorak i treba ga piti u gutljajima tokom dana.

Međutim, važno je napomenuti da pelena sadrži tujon, jedinjenje koje u velikim količinama može biti toksično za organizam, te se stoga ne preporučuje dugotrajna upotreba ili upotreba u velikim količinama bez nadzora stručnjaka. Takođe, trudnice, dojilje i osobe sa određenim zdravstvenim stanjima trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe pelene kao leka.

Važno je napomenuti da pelin u prevelikim i koncentrovanim količinama može biti štetan, pa je važno pridržavati se uputstava za pripremu čaja kako bi se izbegle negativne posledice. Uz redovnu upotrebu ovog čaja, željeno poboljšanje zdravlja često se postiže već za nekoliko dana.