Korisnički, tokom svog života, prolazi kroz različite iskušenja i tek u svojim penzionerskim danima stiče mir. Ljudi često maštaju o tome kako će ti dani izgledati, ali ako se planovi ne ostvare, mogu biti razočarani i prepustiti se tuzi i samoći. Ipak, neki ljudi, puni optimizma, prevazilaze teškoće, što nam pokazuje ispovest penzionerske koja nije poklekla, iako je prošla kroz velike tragedije.

Vera, koja ima 83 godine, većinu svog života provela je sama. Kako kaže, njen suprug je rano napustio, ostavljajući je samu da brine o troje male dece. U svojim dvadesetim godinama, sama je radila kao konobarica noću i vikendom da bi im obezbedila hranu i krov nad glavom, jer nije imala podršku ni od države ni od oca svoje dece.

Njena najmlađa deca, sinovi, nisu doživeli zrelost. Jedan je umro od leukemije u 11. godini, a drugi se utopio sa 20 godina. Iako je izgubila dva sina, Vera i dalje ima kćerku. Ona i njen muž ne žive blizu nje, već su pre pet godina usvojili dvoje dece koja su bila zlostavljana. Vera se trudi da sama brine o sebi, imajući mobilni telefon, kompjuter i auto kako bi mogla obavljati sve što je potrebno.

Iako je sama, Vera ne traži društvo na silu. Njeni unuci su joj dovoljni, a voli provoditi vreme s njima i igrajući se što je češće moguće. Često se vraća kući sama, ali ne oseća se jadno. Njen mir pronalazi u čitanju i proučavanju Biblije, što joj pruža utehu i nadu da nikada nije sama.

Vera je primer snage i optimizma usred životnih izazova. Njena priča podstiče nas da prevaziđemo teškoće i da pronađemo radost i mir, čak i u najtežim trenucima.

BONUS TEKST

Sveti bosiljak, poznat i pod latinskim nazivom Ocimum sanctum, je biljka koja je visoko cenjena u mnogim delovima sveta, često prisutna u verskim obredima zbog svog kraljevskog mirisa i mnogobrojnih lekovitih svojstava.

Hindusi posebno poštuju svetog bosiljka zbog verovanja u njegove ogromne svete i lekovite moći. Zbog toga ga koriste isključivo u medicinske svrhe i ne konzumiraju ga kao običnu hranu, već za začin koriste običan bosiljak (Ocimum basilicum).

Sveti bosiljak je poznat po svojim umirujućim dejstvima, zbog čega se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti uzrokovane svakodnevnim brigama i pritiscima. Takođe, pomaže i u poboljšanju pamćenja, što je korisno osobama koje su izložene velikim intelektualnim naporima.

Osim toga, sveti bosiljak ima i mnoga druga lekovita svojstva. Deluje kao lek protiv simptoma prehlade, poput kašlja i bolova u grlu, poboljšava apetit, umanjuje nadimanje stomaka, te se preporučuje i protiv crevnih i mokraćnih upala. Tradicionalno, dojiljama se preporučuje upotreba svetog bosiljka radi poboljšanja lučenja mleka.

Caj od svetog bosiljka pomaže u ublažavanju glavobolje, nesanice i mučnine, dok suština svetog bosiljka deluje antibakterijski i antioksidativno, često se koristi i kao prirodno sredstvo protiv nadimanja.

Sok od svežih listova bosiljka koristi se za ispiranje usta i grla, kao i za tretiranje kožnih oboljenja i uboda insekata. Uz to, žvakanje nekoliko listova bosiljka nekoliko puta dnevno može pomoći u lečenju raznih upala u ustima, kao i uklanjanju lošeg zadaha.