Serija koja tjera na razmišljanje pod naslovom “Nečista krv, grijeh predaka” poslužila je kao podsjetnik na osebujne običaje u Srbiji vezane za prvu bračnu noć. “Nečista krv”, kako u romanesknoj formi Bore Stankovića, tako iu televizijskoj adaptaciji, zadire u događaje koji su prethodili onima poznatima.

  • Kroz narativ, priča baca svjetlo na drevne običaje koji su davno zaboravljeni. Među tim običajima, onaj o kojemu se dosta govorilo na portalu Stil Kurir je najstrašnije i najjezivije iskustvo za mlade žene: upuštanje u seksualni odnos. I roman i njegova televizijska adaptacija pozivaju se na običaje koji su stari i davno zaboravljeni. Tradicija je dugo bila duboko ukorijenjena u gradu Prizrenu.

Na stranicama knjige Ivana S. Jastrebova pod naslovom „Običaji i pesme Srba u Turskoj: U Prizrenu, Peći, Moravi i Debru” autor se bavi tradicijom „dovođenja mladenaca. Naime, otprilike u ponoć mladenci se okupljaju i biraju sobu, s tim da ponedjeljak nije praznik i da se spomendan Usjekanja glave Ivana Krstitelja ne poklapa s ponedjeljkom. Ceremonija vjenčanja mladenaca odvija se na sljedeći način. Prijateljica mladenka, poznata kao djevojka, zajedno s mladim udatim ženama koje su mladoženjine rodbine spremaju postelju u sobi.

  • U slučajevima kada nema slobodnog kreveta zbog financijskih ograničenja mladoženjinog oca, krevet se postavlja ili u podrumu ili u ostavi. Uz krevet se stavlja vino i slatko poslastice za mladence. U međuvremenu, mladoženja s poštovanjem ljubi ruke svojim roditeljima i starijima u kućanstvu prije nego što nastavi s mladoženjom u određenu sobu, gdje će dobiti određene upute. Slično, mlada pozdravlja i ljubi ruke svim prisutnima, te uz vodstvo mlade žene vodi mladoženju do svog muža.

Ulaskom u sobu ili smočnicu, mlada iskazuje svoje poštovanje nježnim ljubljenjem muževe ruke, simbolizirajući njegovo staleštvo u kućanstvu. Nakon toga, ona mu pomaže da skine svoju odjeću, iako se i on mora razodjenuti, jer mladenka osjeća neugodu svlačeći se u prisutnosti muškarca kojeg je upravo susrela po prvi put, unatoč njihovoj bračnoj zajednici. Tipično, mlade žene u rodbini mladoženje daju savjete nevjesti, sugerirajući joj da se suzdrži od odgovaranja na bilo kakva pitanja i održava potpunu tišinu tijekom noći.

  • U prošlosti, kada su mladenci slavili svoje vjenčanje, članovi mladoženjine obitelji preuzimali su na sebe nepoštovanje. Agresivno bi lupali po vratima mladenaca, nanoseći štetu okolini. Međutim, ovo nepristojno ponašanje s vremenom se postupno eliminira. Dok sunce izlazi, djevojka kuca na vrata odaje u kojoj se nalazi novopečeni bračni par, signalizirajući im da je vrijeme da se probude i sudjeluju u uobičajenom obredu “boščaluk”. Vođena djevojkom, mladenka nježno poljubi muževo čelo.

Zauzvrat, muž joj daruje svotu zlatnika, u rasponu od 1 do 30, ovisno o njihovom bogatstvu (ekvivalentno 5-10 pijastera). Mlada se zatim kiti odjećom koju je donijela kao dio svog miraza, pripremajući se izliti vodu iz vrča kako bi očistila i osvježila sve dok se dižu iz sna. U tom razdoblju neoženjeni muškarci revno prilaze bračnoj postelji uz druge žene, tražeći dokaz nevinosti mladenke.

  • Njihovo razočaranje ne proizlazi iz preispitivanja mladenkine čistoće, već iz uvjerenja da su čarobnjaštvo i čarolija spriječili mladoženju da konzumira svetu zajednicu. U skladu s prikazom knjige, običaj je da majka uzvikne kad joj mladoženja poljubi ruku tijekom svadbene ceremonije, što simbolizira emocionalnu odvojenost sina od majke i njegovu privrženost ženi. Institucija braka, često zanemarena i ukorijenjena u patrijarhalnim tradicijama, prožima prvu bračnu noć i obiteljske veze mističnom aurom, obavijenom tabuom i ukrašenom ritualnim prizvukom.

U prošlosti su se naši preci bavili postupcima koji su danas naišli na gnjev, ali su u to vrijeme bili široko prihvaćeni. Priče o starim običajima vezanim uz prvu bračnu noć, osobito u južnom dijelu Srbije, vjerojatno smo podijelili s vama. Vrijedno je napomenuti da određene društvene skupine i danas podržavaju neke od ovih tradicija, uključujući pregled posteljine na tragove krvi nakon što su mladenci konzumirali svoj brak. Obrazloženje iza ove tradicije je evidentno.

  • Prisutnost krvi tijekom sklapanja braka označava mladenkinu ​​čistoću. Međutim, to nije jedini aspekt koji izaziva nevjericu i tjera jezu’kralježnice kada razmišljamo o modernom društvu. Dok se novovjenčani par upušta u svoje intimno sjedinjenje prve bračne noći, starije rodbine stoje ispred vrata, spremne ponuditi vodstvo ako mladoj osobi bude potrebna pomoć u snalaženju u ovom intimnom iskustvu.