Svaka je od ovih žena na svoj jedinstven način ostavila neizbrisiv trag u životu Josipa Broza Tita. Josip Broz Tito imao je duboku ljubav prema ženama, što se očitovalo u njegova četiri braka i brojne ljubavnice. Vođa Jugoslavije, Josip Broz Tito, imao je više uloga u zemlji. Ne samo da je bio predsjednik, već je bio i vođa komunističke partije. Titov šarm i privlačnost dopuštali su mu slobodu da mijenja žene po vlastitom nahođenju, a Jovanka mu nije bila jedina supruga. Prije njihovog braka, Tito je bio u više navrata u braku.

  • S nepunih 14 godina njegova prva žena stupila je u brak s njim. Titova prva supruga bila je Pelagija Belorusova, Ruskinja s kojom se oženio na vjerskom i građanskom obredu u lipnju 1919. U vrijeme njihove veze Pelagija je imala samo 14 godina, dok je Tito, s druge strane, imao 26. Kad ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara, zatekla ga je kao ratnog zarobljenika. Tito i Pelagija postali su roditelji četvero djece. Nažalost, njihovo prvo dijete umrlo je odmah po rođenju, dok je drugo dvoje podleglo bolesti tijekom djetinjstva.

Samo je njihovo četvrto dijete uspjelo preživjeti. Nakon Titova pritvaranja 1928. pod optužbom da je širio komunističku propagandu, Pelagija je donijela odluku da se zajedno sa sinom vrati u Rusiju. Po izlasku iz zatvora Tito je gajio kiv prema njoj jer je njihovog sina Žarka smjestila u dom za nezbrinutu djecu. Na kraju je njihov brak zakonski raskinut u travnju 1936. Još jedna žena optužena je za špijunažu. U listopadu 1936. Tito je ušao u svoj drugi brak s Lucijom Bauer, koja je bila poznata i pod pravim imenom Ana Koenin, dok su boravili u Moskvi.

  • Nakon Hitlerova uspona na vlast, Lucijin suprug, istaknuta osoba unutar njemačke komunističke zajednice, uhićen je i kasnije osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu od 15 godina. Kao odgovor, Međunarodna organizacija Red Aid organizirala je Lucijino preseljenje u Moskvu, gdje je prihvatila pseudonim Lucija Bauer. U to vrijeme Lucija je sklopila brak s Titom 1936. godine, a Tito je tada imao 44 godine, dok je Lucija navodno imala 22 godine. Ubrzo nakon njihovog vjenčanja, Tito je krenuo na ilegalno putovanje natrag u Jugoslaviju.

Unatoč udaljenosti, Tito je izrazio svoju nepokolebljivu ljubav prema Luciji kroz srdačna pisma, potvrđujući njezin status ljubavi njegova života. Godine 1937. Lucija je tragično pogubljena u moskovskom zatvoru nakon što ju je Staljinova tajna agencija za provođenje zakona lažno optužila kao njemačkog špijuna. Njegova se afera proširila i na njegovu tajnicu, izdavši povjerenje još jedne žene. Herta Has, bogata Slovenka židovskog podrijetla, postala je Brozova sljedeća duboka ljubav.

  • Unatoč tome što je 22 godine mlađi od njega, među biografima još uvijek traje rasprava o legalnosti njihova braka. Neki tvrde da su se vjenčali u Zagrebu 1939., a drugi da njihova veza nikada nije službeno priznata. No, svi se biografi slažu da je Tito tijekom vremena s Hertom imao aferu s mladom ženom Davorjankom Paunović, koja tada nije imala ni 20 godina. U isto vrijeme Herta je Titu rodila sina Aleksandra Mišu Broza. Doživljaj ljubavi uz Davorjanku Paunović. Za vrijeme studija u Beogradu, prije rata, Davorjanka Paunović, rođena Požarevljanka, rođena 1921. godine, uživala je u društvu Jove Kapičića, Crnogorca koji će kasnije postati narodni heroj i nadzirati Goli otok.

Obojica su bili povezani s Komunističkom partijom i njihovi vršnjaci su ih smatrali najatraktivnijim dvojcem na kampusu. Nakon godinu i pol veze Davorjanka i Jovo Kapičić suočili su se s razvodom u ožujku 1941. Partija je Davorjanki dodijelila zadatak da prati Josipa Broza Tita u Zagreb, ali joj je bilo zabranjeno da Jovi otkriva bilo kakve detalje. Politička klima u to vrijeme zahtijevala je takvu tajnovitost. Njihov rastanak obilježile su suze i tuga. Kako je počeo rat, sudbina je početkom siječnja 1942. ponovno spojila dvoje ljubavnika. Jovo je, kao komesar Lovćenskog odreda, podnosio raport Titu kada je prvi put ugledao vrhovnog komandanta.

  • Na njegovo zaprepaštenje, Davorjanka je izašla kroz vrata Titova ureda, ponovno spojivši par u trenutku neočekivane radosti. Iako je bio ispunjen radošću zbog njezina preživljavanja i prisutnosti u Vrhovnom štabu, morao se brzo vratiti u svoju postrojbu nakon podnošenja izvješća Titu. Prošla su duga dva mjeseca otkako su se posljednji put vidjeli, a ovoga puta u Foči. Dogovarajući mu randevu u večernjim satima, za mjesto susreta odabrala je jedan od fočanskih mostova. Po dolasku uručila mu je promišljenu kolekciju darova, pažljivo zamotanu u rupčić – kutiju cigareta, upaljač, sapun, češalj, a drugi rupčić. Čvrsto zagrljeni, njihova je povezanost bila opipljiva.

Kapičić se za nekoliko dana ponovo našao u Foči. Dok sam šetao uskom, popločanom ulicom užurbanog grada, pozornost mi je zaokupio brzi prolazak dvojice konjanika. Nakon što su prevalili udaljenost od otprilike pedeset metara, naglo su se zaustavili. Kako se jedan od konjanika približio, odmah sam ga prepoznao kao Tita. Raspitivao se gdje sam i zašto se nisam odazivao na njegove prijašnje pozive. Kad sam se počeo ispričavati, pogled mi je skrenuo prema drugom konjaniku i u tom trenutku sve je postalo jasno. Bila je to Davorjanka, stajala je i uprla pogled u mene.

  • Ovu intrigantnu epizodu zabilježila je Tamara Nikčević u svojoj knjizi Goli otoci Jove Kapičića. Davorjanka, dvadeset devet godina mlađa Titova žena, cijeli je rat vjerno stajala uz njega. Kružile su glasine da su njihova strastvena ljubavna seansa bila toliko intenzivna da je borcima bilo neugodno jer su mogli čuti njezine jecaje i uzdahe koji su dopirali iz Titovog šatora. Nedvojbeno je imala značajan utjecaj na Tita, do te mjere da ga je tijekom njemačkog napada na Drvar uspjela nagovoriti da se zajedno s njom preda, jer je situacija izgledala teška. No, tek kada je Sreten Žujović zaprijetio da će mu oduzeti život, Tito je konačno odustao od ideje predaje.

U proljeće 1946. tuberkuloza je odnijela život Davorjanke Paunović. Po Titovoj direktivi sahranjena je u prostorijama Bijelog dvora. Tito je želio prisustvo pokojnice u svojoj neposrednoj blizini, a priča se da je na njenom grobu svakodnevno prolivao suze, svako jutro vjerno donoseći grimiznu ružu. Jovanku Budisavljević iste su godine vojnosigurnjaci doveli iz Ličana kao družicu, čime je postala jedina prva dama. U vrijeme njihova poznanstva Tito je bio 32 godine stariji od Jovanke Budisavljević. U ratu je kao mlada partizanka iskazala iznimnu hrabrost i obnašala cijenjenu dužnost bojnice.

  • Putevi su im se ukrstili tijekom desanta na Drvar, nakon čega ju je Tito pozvao u svoju rezidenciju i povjerio joj ulogu domaćice. Postoje navodi iz raznih izvora koji sugeriraju da je Jovanka bila strateški pozicionirana u Titovom životu kako bi pomogla ublažiti njegov nezasitni apetit za ženama. Vjeruje se da je ulogu u uvođenju Jovanke u Titov najuži krug imao Ivo Krajačić Stevo, vođa komunističke tajne policije OZNA, na što upućuju neki dokumenti. Nada Budisavljević, Jovankina sestra, dosljedno je tvrdila da su i Jovanka i Tito jedno drugome uzvraćali osjećaje ljubavi i divljenja. U dokumentarcu RTS-a ispričala je o vremenu kada je sa sestrom Zorom nakon rata boravila u sirotištu. Tek kad ih je Jovanka otkrila i dovela u Titovu rezidenciju u Užičkoj 15, gdje je bila zaposlena, okolnosti su se promijenile. U početku ih vijest o skorom vjenčanju nije razveselila.

Godine 1952. bacila je bombu na Zoru i mene: objavila je da se namjerava udati za Tita. Vijest nas je ostavila zatečenim, baš kao što smo bili kad je podijelila poražavajuću vijest o smrti našeg brata. Činilo se kao da je otkrila da će se udati za samog svetog Petra ili čak za gospodina Boga. Nada, kojoj je Tito ipak dopustio da ostane, prisjetila se vremena kada je Tito bio inspiracija svima, pa i sebi. I Nada i njezina sestra Zora lile su suze kada su saznale za udaju, strahujući da će biti prisiljene vratiti se u dječji dom. Kako piše biografija.org, Jovanka i Tito vjenčali su se u travnju 1952. godine, a kum im je bio Aleksandar Ranković, načelnik Državne sigurnosti.

  • U početku, većina pojedinaca unutar nacije nije bila svjesna svog braka zbog tajne prirode vjenčanja. Događaj se zbio u okolici Iloka, točnije u Titovoj vili uz Dunav, a nazočio mu je odabrani krug pojedinaca. Unatoč glasinama koje sugerirale formalni razvod krajem 1970-ih, Jovanka Broz je nastavila biti uz Tita sve do njegove smrti 1980. Vrijedi napomenuti da par nije imao djece. Unatoč prividima sklada, njihov je odnos bio daleko od idealnog, osobito tijekom 1970-ih. Priča se da su pred kraj njegova života Jovanka i njezin suprug bili gotovo nimalo u kontaktu. Kako se Titov život bližio kraju 1978., britanski veleposlanik postao je svjestan situacije i odmah poslao poruku u London, prenoseći uznemirujuću poruku da je Tito potpuno izoliran. Odvojen od supruge i prijatelja, tvorac Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije uskoro će svjedočiti raspadu svoje tvorevine.