Tajna dugog života bila je glavna tema među mnogim istraživačima, a veliki broj stručnjaka iz područja medicine vjeruje da ishrana ima ključnu ulogu u tome. Svetogorci se verno pridržavaju dugogodišnjih propisa, pa tako i onih o ishrani. Njihova se prehrana sastoji od ukusnih, hranjivih i jednostavnih jela, a njihovo iskustvo objedovanja učinkovito je završeno unutar kratkog vremenskog okvira od 15 minuta.

Otac Epifanije Milopotami, kuhar porijeklom s Atosa, u intervjuu je naglasio da se prehrana monaha sastoji prvenstveno od prirodnih grčkih proizvoda. Prema njihovom uvjerenju, ovaj način prehrane služi kao štit od bolesti. Njihovi obroci su lišeni konzervansa, začina i prekomjerne masnoće, a jedu se u skromnim porcijama, uz mogućnost suzdržavanja po potrebi.

Prema riječima redovnika, ključni element kulinarskog postupka leži u kvaliteti korištenih sastojaka. Osim toga, ključno je pristupiti kuhanju s molitvenim načinom razmišljanja i obiljem naklonosti, jer će to osigurati da dobiveno jelo ima i ugodne okuse i hranjivu vrijednost. U Svetogorcu se redovnici suzdržavaju od konzumiranja mesa i radije se odlučuju za svježu ribu. Nadalje, maslinovo ulje isključivo koristi chef utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, dok bilo koji drugi oblik masnoće, poput maslaca, margarina ili umaka, u potpunosti izostaje iz njihovih kulinarskih kreacija.

Kako bi ojačali svoje tijelo, konzumiraju velike količine mlijeka, jaja i sira, ali se suzdržavaju od uživanja u toj hrani tijekom razdoblja posta. Prisutnost jastoga, hobotnice i lignje na njihovim blagovaonskim stolovima je rijetkost, dopuštena samo za vrijeme posta kako bi se obogatila njihova jela temeljena na ribi, jer su sve školjke bez krvi. No, šumsko voće, gljive i zelene salate glavne su namirnice koje stalno krase njihove stolove.

Monasi koji žive na planini Athos prihvaćaju način života koji se suzdržava od uživanja u slatkim poslasticama i alkoholnim pićima. Međutim, u rijetkim prilikama dopuštaju si malu porciju halve i lokuma, uz skromnu količinu kave i vina. Unatoč tim ograničenjima, redovnici iz svojih obroka izvlače istinsko zadovoljstvo.

Otac Epifanije Milopotamis ispričao je kako je, unatoč nedostatku formalne kulinarske naobrazbe ili diplome, stekao vrijedna znanja od iskusnih pojedinaca s kojima je provodio vrijeme. Jedna od lekcija koje je naučio bilo je umijeće prženja luka na laganoj vatri, shvaćajući da što se dulje kuha, postaje ukusniji. Također, prepoznao je važnost strpljenja u procesu pripreme svakog jela.

Monasi s planine Atos pridržavaju se ključnog načela prehrane, a to je izbjegavanje pretjeranog unosa hrane, čak i tijekom razdoblja posta. Njihov je pristup umjeren, konzumirajući samo ono što njihovo tijelo zaista treba.

 


BONUS SADRŽAJ : 5 navika za bolje zdravlje jetre

Uključite u prehranu veću količinu namirnica biljnog podrijetla. Za promicanje zdravlja jetre i borbu protiv upale, preporučljivo je uključiti širok izbor minimalno prerađene cjelovite hrane u svoju prehranu. Biljke su posebno bogati izvori fitonutrijenata i antioksidansa koji pridonose tim blagotvornim učincima. Prema Milleru, zaštita od toksina prvenstveno uključuje konzumaciju hrane. Osiguravajući esencijalne vitamine i minerale, hrana djeluje kao barijera protiv toksina i pomaže jetri u njihovom uklanjanju. Miller posebno ističe učinkovitost povrća poput brokule, kelja, cvjetače i prokulica u tom pogledu.

  • Važno je zapamtiti važnost održavanja zdravog unosa vlakana.

Uključivanje hrane bogate vlaknima poput graha, artičoka, komorača i korijena čička u vašu prehranu može pomoći u učinkovitom kretanju otpada kroz debelo crijevo, sprječavajući ponovnu apsorpciju toksina.

Prema riječima nutricionistice, da bi proces detoksikacije funkcionirao optimalno, ključno je da crijeva rade učinkovito. Dodatno, nutricionistica navodi da proteini i esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u pospješivanju procesa detoksikacije i posjeduju snažna protuupalna svojstva koja pogoduju jetri.

  • Kad god vam se ukaže prilika, odlučite se za organske proizvode.

Kako biste smanjili redovito izlaganje vašeg tijela toksinima, preporuča se uključiti veći udio organskih namirnica u prehranu.

Prema Milleru, konzumacija organskih proizvoda može učinkovito smanjiti našu izloženost kemikalijama, pesticidima, antibioticima, sintetičkim hormonima i toksinima. Kao preporuku Miller predlaže ispijanje čaja od čička. Stručnjakinja za kožu Jasmina Vico, osim naglašavanja važnosti održavanja hidratacije, toplo preporučuje uvođenje čaja od čička u vašu rutinu. Vico je slučajno naletio na ovaj čaj, koji je favorizirala Margot Robbie tijekom produkcije filma “Barbie”, i svim srcem podržava njegove prednosti.

Sa svojom sposobnošću da se bori protiv upala i pruža antioksidativne prednosti, ovaj čaj služi kao štit za jetru od štetnih toksina. Osim toga, izvrstan je u poticanju proizvodnje glutationa, ključne komponente za postizanje blistave i zdrave kože.

  • Klonite se namirnica koje mogu izazvati upalu u tijelu.

Nutricionistica Milen savjetuje pojedince da izbace ili smanje konzumaciju alkohola, šećera i umjetnih sladila. Miller je naglasio da bi tijekom programa detoksikacije bilo potrebno isključiti određene namirnice koje imaju visok stupanj obrade, kao i gluten, mliječne proizvode, jaja i soju, zbog njihove mogućnosti da izazovu upalu u tijelu. Međutim, ključno je razumjeti da bi ovo ograničenje prehrane bilo samo privremeno, a ne trajna promjena.