Krastavci su dio iste botaničke porodice kao i bundeve, tikvice, dinje i lubenice. Iako su tehnički klasifikovani kao voće, krastavci se u svakodnevnom jeziku obično nazivaju povrćem. Uzgoj krastavaca može se pratiti do drevne Indije, gdje su prvi put uzgajani i ubrani prije otprilike četiri hiljade godina. Odatle se popularnost krastavaca proširila na zapad, dosežući regije poput Babilona, ​​Grčke, Rima, pa čak i Amerike.

Osim toga, krastavci su pronašli put na istok do Kine. Danas se krastavci uzgajaju u gotovo svim krajevima svijeta, što ih čini širokom potrošnjom i raznovrsnom kulturom. U prošlosti su svojstva krastavaca često bila zanemarena u poređenju sa drugim povrćem. Međutim, u posljednje vrijeme naišli smo na nevjerovatan recept koji efikasno njeguje i pospješuje rast krastavaca. Slijedeći ovaj vrijedan savjet, svjedočit ćete značajnom povećanju prinosa krastavca. Za ovaj jednostavan, ali moćan trik potrebno je samo 200 grama krede i 10 litara svježe vode. Proces pripreme uključuje nekoliko koraka.

Za početak morate početi mljevenjem krede u sitne mrvice. Nakon što je kreda u ovom obliku, onda se sipa u posudu napunjenu vodom. Sljedeći korak zahtijeva da snažno pomiješate kredu i vodu dok smjesa ne postane mliječnobijela. Kada se postigne, smjesa se ostavi da odstoji 10 minuta. Nakon što prođe 10 minuta, neophodno je još jednom promešati kompoziciju pre nego što nastavite. U ovom trenutku, pripremljeni rastvor je spreman za upotrebu na krastavcima.

 

Za nanošenje rastvora pažljivo ga prelijte preko krastavaca, pazeći da svaka biljka dobije odgovarajuću količinu. Za optimalne rezultate preporučuje se da se ovaj proces zalivanja obavlja jednom mjesečno, najbolje uveče. Slijedeći ovu metodu, ne samo da ćete dobiti obilnu žetvu, već će i vaši krastavci biti zaštićeni od štetnih pesticida i bolesti, čime ćete osigurati njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit.