U utorak u 13.45 sati u naselju Banjsko Polje u Boru nestala je djevojčica Danka Ilić (2). Prema saznanjima Kurira sa lica mesta, policija je ogradila okolinu vikendice u kojoj je Danka poslednji put viđena. Neslužbeno doznajemo da je namjera da se put do livade u potpunosti očisti uz pomoć teške mehanizacije.

Kao dokaz ovog plana, na lokaciju je nedavno dopremljen bager. Trenutno su na terenu vozila teške mehanizacije, dok je trenutni broj policijskih službenika osjetno smanjen. Kurir doznaje da je policija nedavno došla do dodatnih informacija, koje će uskoro biti poznate javnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova ističe važnost opreznog izvješćivanja kako bi se osigurao integritet istrage i kako napori uključenih ne bi bili ugroženi. Zbog pojave novih informacija policija je privremeno obustavila istragu.

Priroda ove informacije ostaje nepoznata, ali se uskoro očekuje službeno priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova, tvrdi izvor Kurira. Roditelji nestale Danke vratili su se u policijsku postaju, no nije jasno je li njihova prisutnost povezana s potragom za njihovim djetetom koja je u tijeku ili ne, jer za sada nema informacija. Na mjesto nesreće brzo je stigla grupa vatrogasaca i spašavatelja opremljena prikolicom. Potraga za nestalom devojčicom je u toku, a ekipa Kurira i danas je na terenu. Ako slučajno naiđete na Danku, nužno je da odmah obavijestite nadležne.

 

BONUS TEKST:

Od trenutka rođenja do dostizanja odrasle dobi, razvoj djeteta obuhvaća višestruko putovanje koje uključuje različite dimenzije, naime fizičke, emocionalne, društvene i kognitivne transformacije. Zaronimo u svaki od ovih aspekata kako bismo stekli sveobuhvatno razumijevanje zamršenog procesa razvoja djeteta. Progresija tjelesne građe i sposobnosti djeteta obuhvaća tjelesni razvoj. To uključuje rast, razvoj mišića i koordinaciju pokreta. Ključne prekretnice u fizičkom razvoju uključuju stjecanje motoričkih vještina poput puzanja, hodanja i na kraju trčanja.

Osim toga, usavršavanje fine motorike, kao što je sposobnost hvatanja predmeta prstima, također je značajan aspekt fizičkog razvoja. Proces emocionalnog razvoja obuhvaća različite aspekte kao što su njegovanje samosvijesti o vlastitim emocijama, stjecanje vještina razumijevanja i reguliranja emocija te uspostavljanje emocionalnih veza s drugima. Kroz ovo razvojno putovanje djeca stječu sposobnost učinkovitog komuniciranja svojih osjećaja, suosjećanja s emocijama drugih i primjene učinkovitih metoda za rješavanje sukoba. Razvoj društvenih vještina i interakcija s drugima ključna je komponenta društvenog razvoja.

To uključuje djetetovu sposobnost učinkovite komunikacije, suradnje s drugima, dijeljenja, pokazivanja empatije i shvaćanja društvenih normi i uloga. Uključivanjem u igru ​​i razne društvene interakcije djeca stječu vještine potrebne za uspostavljanje prijateljstava, rješavanje sukoba i njegovanje osjećaja samopouzdanja. Napredovanje mentalnih sposobnosti, koje obuhvaćaju percepciju, pažnju, pamćenje, razumijevanje i logično razmišljanje, poznato je kao kognitivni razvoj. Prema teoriji Jeana Piageta, djeca prolaze kroz različite faze kognitivnog razvoja, počevši od senzomotoričke faze (od rođenja do otprilike 2 godine), nakon čega slijedi predoperacijska faza (2 do 7 godina), konkretne operacije (7 do 11 godina) i zaključno s s formalnim operacijama (11 godina i više). Proces moralnog razvoja uključuje uspostavljanje moralnih vrijednosti, načela i prosudbi. Kroz interakciju s roditeljima, vršnjacima i društvom, djeca postupno stječu razumijevanje etičkih pitanja.

Nekoliko teorija, poput Lawrencea Kohlberga, ocrtava različite stupnjeve moralnog razvoja, uključujući postkonvencionalnu razinu koju karakterizira internalizacija moralnih načela i neovisno moralno razmišljanje. Na zdrav razvoj djece uvelike utječu zajednički napori roditelja, skrbnika, učitelja i društva u cjelini. Ključni čimbenici uključuju stvaranje sigurnog i privlačnog okruženja, pružanje podrške za učenje i istraživanje te demonstriranje pozitivnog ponašanja i vrijednosti.