David Rockefeller, osim što je bio najstariji živi milijarder, bankar i filantrop, bio je oličenje uticaja i moći. Kao najmlađi i poslednji preživeli unuk tajkuna Standard Oil magnata Johna D. Rockefeller-a, David je nasledio legendarne bogatstvo i imao ogroman uticaj tokom svog života. Njegova prisutnost i uticaj proširili su se od Vašingtona do vlade Njujorka, pa čak i do prestonica širom sveta, obuhvatajući domene bankarstva, obrazovanja i sveta umetnosti.

 

 

 

 

Preminuo je u svojoj 101. godini, uvek negujući želju da živi bar 200 godina.
Rođen u Njujorku 12. juna 1915. kao najmlađe od šestoro dece, David Rockefeller je bio sin Johna D. Rockefeller-a mlađeg, jedinog sina Johna D. Rockefeller-a. Diplomirao je na Univerzitetu Harvard i pohađao Londonsku školu ekonomije. Godine 1940. oženio se Margaret McGrath, s kojom je imao šestoro dece. Tokom 1970-ih, Rockefeller je bio predsednik i izvršni direktor Chase Manhattan banke, igrajući ključnu ulogu u rešavanju finansijske krize u Njujorku sredinom decenije.

 

 

 

 

  • Bio je dobro poznat svetskim liderima, uključujući predsednike Nelsona Mandelu iz Južne Afrike, Deng Xiaopinga iz Kine, šaha Irana i Anwara el Sadata iz Egipta. Takođe je bio predsednik Muzeja moderne umetnosti i vođa kampanje za podsticanje korporacija da ne samo kupuju i izlažu umetnost u svojim zgradama, već i podrže lokalne muzeje.

 

David Rockefeller takođe je bio poznat po svojoj filantropiji, ostavljajući 225 miliona dolara Fondu braće Rockefeller, fondaciji koja promoviše globalne društvene promene. Dao je 100 miliona dolara Muzeju moderne umetnosti, koji je suosnovao njegova majka, Abigail Greene Aldrich Rockefeller, 1929. godine, kao i Rockefeller University, izvestio je Bloomberg. Takođe je donirao Harvardu 100 miliona dolara 2008. godine. Prema procenama iz 2016. godine, David Rockefeller imao je vrednost od preko 3 milijarde dolara.

 

 

 

 

  • Međutim, mnogi su govorili da su njegove oči bile pune zla i da su izazivale jezu. Zbog svog bogatstva, bio je meta mnogih. Novinar Dave Derby opisao je Rockefellerove oči tokom njihovog susreta u Dublinu, u restoranu hotela Four Seasons.

 

“To je bio taj pogled koji vam ledi krv u žilama. Osetili biste zlo, mnogo zla. Čak i kada je prošao pored nas, na pola metra od mesta gde smo sedeli. Kada sam ga video, kada sam video to lice, prošla me je jeza. Bio je sposoban da stvori takvu atmosferu oko sebe. A kada sam ga gledao dok je sedeo za stolom, video sam hladnoću u njegovim očima. To su bile mrtve oči”, napisao je Derby pre sedam godina.

 

 

 

 

Želeći da dostigne 200 godina

 

U svojoj 99. godini podvrgao se šestoj transplantaciji srca, jer je želeo da dostigne barem 200 godina! “Svaki put kad dobijem novo srce, osećam kao da mi dah novog života prolazi kroz telo. Osećam se pomlađeno i puno energije”, pohvalio se David novinarima samo 36 sati nakon završetka operacije, dodajući: “U životu sam zaradio puno novca, ali većinu sam poklonio. Nema smisla zadržavati to bogatstvo samo za sebe”, govorio je Rockefeller, ispunjen optimizmom, željom i nadom da će uspeti da živi punih 200 godina. Međutim, smrt ga je iznenadila u njegovoj 101. godini.

 

 

 

 

Pored transplantacije srca, ovaj milijarder preživeo je i dva puta transplantaciju bubrega.Iako je bio poznat po svojoj odlučnosti da živi dugo, smrt ga je ipak iznenadila u 101. godini, ostavljajući iza sebe trajni uticaj na svet biznisa, filantropije i kulture.