Zabrinutost se javlja unutar palače dok kruže šaputanja, prenoseći manje nego povoljnu prognozu. Zdravlje kralja Charlesa III ostaje izvor nevolje i za njegove bliske pratitelje i za kraljevski dvor, dok se on hrabro bori s neidentificiranom vrstom raka. Prema Tomu Sykesu iz Daily Beasta, kada se razgovaralo o kraljevom zdravlju s njegovim poznanicima u proteklih nekoliko tjedana, prevladavajući odgovor bio je dosljedno negativan – “Nije dobro.

  • Prema riječima bliskog suradnika kraljevske obitelji, princ Charles ima nepokolebljivu odlučnost nadmašiti svog prethodnika, unatoč njegovom narušenom zdravlju. Optimizam oko njegovih izgleda zasjenjen je težinom njegove bolesti, koja je mnogo gora od onoga što je javnosti poznato. Cijenjena autorica Tina Brown dalje je aludirala na monarhovu bitku s rakom, sugerirajući da bi se princ William i Kate Middleton mogli naći neočekivano u ulozi vladara, položaju od kojeg su se dugo nadali zaštititi svoju djecu.

Prema onome što sam ja informiran, to im predstavlja veliku nevolju. Prema Sykesu, u tijeku je procjena kraljevih pogrebnih aranžmana, koji su dobili kodni naziv “Operacija Menai Bridge”. Osim toga, u opticaju je dokument koji ističe uspjehe pogreba kraljice Elizabete u rujnu 2022. i daje prijedloge za poboljšanja koja bi se trebala implementirati za buduće kraljevske pogrebe. Prema različitim izvorima, planovi za kraljevski sprovod neprestano se preispituju. Međutim, bivši dužnosnik otvoreno je priznao da su Charlesovi zdravstveni problemi ovim planovima dodali drugačiji osjećaj hitnosti.

  • “Planovi su ponovno pregledani i aktivno se ažuriraju”, objasnio je bivši dužnosnik. Unatoč medijskim upitima Page Six, kraljevska obitelj odlučila je ne odgovoriti. U veljači je Buckinghamska palača objavila da je kralju nakon operacije benignog povećanja prostate dijagnosticiran rak. U priopćenju je navedeno da će Charles, koji ima 75 godina, biti podvrgnut “redovnom liječenju” te da su mu liječnici savjetovali da odgodi svoje javne dužnosti. Nekoliko dana kasnije, izrazio je zahvalnost za sve dobre želje koje je dobio.

Tek dva mjeseca kasnije prvi put se javno pojavio na uskršnjim službama. Na 98. rođendan svoje majke Charles je prisustvovao službi i mahao promatračima dok je jahao uz kraljicu Camillu. Na prijestolje je stupio nakon smrti svoje majke, koja je vladala 70 godina. Ceremonija krunidbe održana je u svibnju sljedeće godine. Za vrijeme vladavine njegova djeda Georgea VI., došao je na svijet 14. studenoga 1948.

  • U dobi od tri godine, njegova majka Elizabeta zasjela je na prijestolje, čime je postao sljedeći u redu za kraljevsko nasljeđe. Kao najstariji potomak kraljice Elizabete II i princa Filipa, ima dva brata, princa Andrewa i princa Edwarda, te sestru, princezu Annu. Catherine Peebles, guvernanta, preuzela je odgovornost školovanja Charlesa kada je imao samo pet godina dok su živjeli u Buckinghamskoj palači. Međutim, 1956. Charles je počeo pohađati školu Hill House u zapadnom Londonu, što ga je učinilo prvim budućim monarhom koji je dobio formalno obrazovanje u školi, a ne putem privatnih poduka.

Slijedeći očeve stope, princa Philipa, pohađao je školu Cheam u Hampshireu i Gordonstoun na sjeveroistoku Škotske tijekom svog obrazovnog putovanja. Što se tiče Gordonstouna, Charles je jednom rekao kako ga je institucija naučila vrijedne lekcije o njegovim snagama i slabostima, kao io važnosti preuzimanja inicijative i prihvaćanja izazova. Odstupajući od uobičajenog običaja kraljevske obitelji da se pridruži Kraljevskim zračnim snagama (RAF) nakon srednje škole, odlučio je izravno nastaviti studij, čime je prekršio još jednu tradiciju.