Porijeklom iz Kalifornije, Anika, 28-godišnjakinja, koristi svoje društvene mreže kako bi podigla svijest o rijetkoj i razornoj dijagnozi s kojom se susrela prošle godine. U nizu videa prepričala je događaje tog kobnog jutra, koje se u početku činilo kao svako drugo. Nakon buđenja osjetila je nelagodu u unutarnjem kutu desnog oka.

  • Iako je to isprva odbacila, do večeri je osjetila pulsirajuću bol koja je obuhvatila cijelu desnu stranu lica. Bez oklijevanja je sutradan odjurila u bolnicu jer joj je desno oko nateklo. U hitnoj službi, CT je otkrio upalu oko Anikinog oka, zbog čega su liječnici posumnjali na infekciju. Nakon početnog smanjenja oteklina, vratila se s osvetom samo tjedan dana kasnije. Prilikom drugog odlaska na hitnu, liječnik mi je pregledao oko i izrazio sumnju da se radi o infekciji sinusa.

Ovaj put je CT snimka otkrila masu nalik loptici za golf, iako je nije bilo samo tri tjedna prije, kako Anika objašnjava u videu. Anika je u dobi od 27 godina dobila dijagnozu četvrtog stadija sinonazalnog karcinoma, koji se također naziva “SMARCB1”. Ovaj agresivni oblik raka proširio se na njezino lice, pluća i limfne čvorove. Sinonazalni rak nastaje u nosnoj šupljini, smještenoj iza i oko bočnih strana nosa.

  • Dok se razne vrste raka mogu razviti u ovom području, SMARCB1 je iznimno rijedak, pogađa samo mali dio populacije, s izgledima za pojavu jedan naprema milijun. Prema istraživanju koje je proveo NIH, bilo je manje od 200 dokumentiranih slučajeva u medicinskoj literaturi. Nadalje, ova vrsta raka predstavlja tek jedan posto svih karcinoma glave i vrata. Prognoza ovog stanja ostaje uglavnom neizvjesna; međutim, prema NIH-u, većina pacijenata obično ima stopu preživljavanja od samo dvije do četiri godine nakon dijagnoze, s posebno lošim izgledima za one s tumorima u uznapredovalom stadiju.

Uobičajeni simptomi uključuju začepljenost nosa, glavobolje, izbočene očne jabučice i krvarenje iz nosa. Nakon početka kemoterapije, Anika je odmah prošla devetotjedno liječenje. Međutim, primijetila je neke pozitivne promjene i nastavila s operacijom u prosincu prethodne godine. Tijekom kirurškog zahvata okolno tkivo, uključujući njezino desno oko, moralo je biti uklonjeno.

  • Posljedično, trenutni izgled pretežno se sastoji od dijela njezina bedra, koji ispunjava prazninu koja je ostala iza nje. Iako je bila obaviještena da će se s vremenom smanjiti u veličini, razlika u boji je primjetna zbog inherentne tamne boje njezina bedra. Anika priznaje da njezina situacija nije idealna. Istražujući svoj rijedak i agresivan oblik raka, otkrila je da je prognoza obično nepovoljna.

Unatoč tome, niti jedan medicinski stručnjak nije je izričito obavijestio o njezinom očekivanom životnom vijeku. Taj nedostatak sigurnosti potiče njezinu odlučnost da ustraje u borbi protiv bolesti. Prema izvješću “DailyMaila”, Anika je trenutno podvrgnuta jedinstvenom režimu liječenja koji se sastoji od kemoterapije i imunoterapije u pokušaju da se spriječi napredovanje njezine bolesti. Iako se izgledi statistički mogu činiti lošima, Anika je jasno dala do znanja da je i dalje nesigurna u pogledu svoje prognoze.