Osobe koje ostvaruju pravo na mirovine i druge naknade iz mirovinskog i invalidskog osiguranja u siječnju 2024. godine doživjet će značajno povećanje primanja, i to za 14,8 posto. Usklađeni iznosi ovih mirovina i novčanih naknada bit će raspodijeljeni korisnicima u veljači 2024. godine. Primjenom švicarske formule, koja podrazumijeva povećanje od 14,8 posto, usklađivanje prosječne plaće, bez poreza i doprinosa, bit će proporcionalno. Očekuje se da će ovo usklađivanje rezultirati procijenjenom prosječnom mirovinom od približno 45.775 dinara u siječnju 2024. Uredbom Vlade, koja je ratificirana na sjednici 7. prosinca, navedeni su uvjeti, iznos, opseg i rok za dodatno novčano povećanje koje će biti osigurano uz mirovine. Ovo povećanje dobit će korisnici starosnih, prijevremenih starosnih, invalidskih i obiteljskih mirovina, uz uvjet da od prosinca 2023. do studenoga 2024. ukupan iznos ne prelazi 51.618,14 dinara. Dodatni iznos isplaćivat će se i dalje. mjesečno, uz redovne isplate mirovine.

Treba naglasiti da primatelji viših mirovina ne trebaju formalno podnijeti zahtjev za povećanje isplate. Fond će nastaviti svoj uobičajeni proces izračuna i isplate dodatnog iznosa, bez potrebe za pojedinačnim zahtjevima. S druge strane, žalosna novogodišnja poruka upućena je štićenicima županijskih domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj. Nažalost, cijena smještaja porasla je za vrtoglavih 50 posto, pa umirovljenici moraju izdvajati dodatnih 200 eura mjesečno. Nakon blagdana, štićenike šibenskog Doma za starije i nemoćne zatekla je nepredviđena i nemila pojava – prohladan pljusak. Ova nagla promjena vremena zatekla je starije građane nespremne, ostavila ih iznenađenima i zatečenima. Pitaju smatra li se poskupljenje s 400 eura na 600 tipičnim poskupljenjem. Dodatno, primjećuju da je u prvom mjesecu cijena skočila sa 600 na 750 eura. Helena Škrapić, bez ikakve prethodne obavijesti korisnicima i nama samima, objavljuje kako su cijene usluga porasle za značajnih 25 posto, ističući našu zajedničku odgovornost plaćanja.

Kuća je 3. siječnja 2024. primila vijest koja je potaknula novosporazum. Škrapić je razmišljao u sebi: “Nedvojbeno ćemo naći rješenje, kao i uvijek. No, što je s onima koji nisu te sreće?” Uz prosječnu mirovinu od 509 eura, teško je pokriti troškove smještaja u bilo kojoj županijskoj ustanovi. Ravnatelj Doma rast troškova pripisuje značajnom povećanju plaća zaposlenicima. Ni u proračunu Doma ni u proračunu Županije za to nisu predviđena sredstva, pa sva financijska odgovornost pada na korisnike.