Halid Bešlić, pevač čija karijera traje gotovo pedeset godina, poznat je po čuvanju svog privatnog života od javnosti i odsustvu skandala. Rođen u okolini Sokoca, Halid je oduvek osećao želju za šumama i planinama, posebno nakon što je sa samo 14 godina napustio rodni kraj kako bi nastavio školovanje u Sarajevu.

Dok je pohađao srednju školu, boravio je u đačkom domu, a nakon toga je započeo radni vek pre nego što je otišao u vojsku. Povratak sa vojne službe označio je prekretnicu u njegovom životu. Odluka da se posveti muzici tada je oblikovala njegovu budućnost, doprinoseći stvaranju preko dve stotine pesama koje je do sada snimio.

Počeo je kao kafanski pevač, a danas su mu mnogi stadioni premali. Upoznao je svoju suprugu Sejdu na početku karijere. Sudbonosni susret desio se dok je Halid družio sa Sejdinom sestrom koja je radila u restoranu gde je pevao. Nakon samo šest izlazaka, Halid ju je zaprosio 8. marta 1979. godine, na proslavi rođendana Sejdine sestre.

Njihov brak karakteriše poštovanje, ljubav i razumevanje, a Halid ističe da je ključna tajna uspeha u tome što su se prve godine braka posvetili upoznavanju jedno drugog. Nedavno je otkrio javnosti da se njegova supruga borila sa rakom jajnika, što je bio razlog zbog kojeg par nije imao više dece.

U martu 2009. godine javnost je potresla vest o saobraćajnoj nesreći koju je doživeo Halid. Iako je preživeo sa teškim povredama, gubitak desnog oka bio je nepovratan. Ipak, nastavio je sa pevanjem, snimanjem albuma i organizovanjem koncerata, zadržavajući pozitivan duh.

Halid je postao deda u julu 2014. godine, kada su njegov sin Dino i snaha Mahira dobili blizance Lamiju i Belmin Kana. Osim svoje muzičke karijere, Halid je poznat po humanitarnim aktivnostima. Poseduje motel i benzinsku pumpu u Semizovcu, gde je 2014. godine pružio smeštaj meštanima koji su ostali bez domova usled klizišta. Halid se ističe kao veliki humanista koji ne insistira na publicitetu svojih dela, već ih sprovodi iz dubokog uverenja da je pomoć normalna i neophodna.