Jovan Memedović, poznat po čuvanju privatnosti, otkrio je malo o svojoj porodici. Sa bivšom suprugom Mirjanom, sa kojom je bio u braku više od dve decenije, ima dvoje dece, Mašu i Uroša. Njihov razvod protekao je mirno, bez teških reči.

  • I dok Maša privlači pažnju na društvenim mrežama, Uroš se retko pojavljuje u javnosti. Poput majke, trudi se da svoj život drži dalje od očiju javnosti, što potvrđuje i to što nema prisustvo na društvenim mrežama. Uroš, koji je blisko vezan za oca, vodi život povučeno, izbegavajući radoznale poglede.

Danas, Uroš je deo ekipe emisije Sasvim prirodno, gde radi kao asistent snimatelja. Sa sestrom Mašom i ocem putuje širom sveta, učestvujući u ovom velikom projektu.

  • Jednom prilikom, Jovan je podelio porodičnu fotografiju na Instagramu, na kojoj je bio i Uroš. Vidi se da je nasledio očev izgled i visinu, ali i ljubav prema prirodi.

Uroš je pre nekoliko godina bio žrtva incidenta za koji nije bio kriv. Grupa mladića ga je napala i pretukla na ulici, navodno zbog odevnog predmeta koji je nosio. Nakon lekarskog zbrinjavanja, dao je iskaz o prebijanju, iako je zbog stresa i povreda doživeo amneziju. Iako je napad potisnuo iz sećanja, detalji o tome kako se incident dogodio ostaju nejasni.

BONUS TEKST

Beli slez, čije latinsko ime Althaea officinalis ukazuje na njegovu lekovitost (althos na grčkom znači “leciti”, a officinalis je latinski pridev koji označava biljku namenjenu medicinskoj upotrebi), spada među veoma korisne biljke u herbalnoj medicini.

Prema biblijskim zapisima, koren belog sleza korišćen je kao hrana tokom gladnih godina u Aziji, što govori o njegovoj važnosti u prehrani u teškim vremenima. Neki kasniji zapisi svedoče o lekovitim svojstvima belog sleza, otkrivenim pre najmanje 2500 godina.

Do sedamdesetih godina prošlog veka, beli slez je bio veoma popularan za lečenje kašlja, posebno kod dece, zbog svoje blagotvorne i bezbedne prirode. Danas se sve češće koristi kao dodatak čajnim mešavinama radi postizanja bolje efikasnosti.

Koren belog sleza podstiče lučenje sluzi, čime umiruje kašalj, naročito suvi kašalj. Čaj od belog sleza koristi se kod prehlade, bronhitisa, astme, upale pluća, pa čak i tuberkuloze. Takođe, preporučuje se za umirivanje upala sluznice usta, jednjaka, želuca ili debelog creva.Koren belog sleza je bio deo ishrane siromašnog stanovništva Azije tokom teških vremena, prema biblijskim zapisima. Ovo svedočanstvo govori o njegovoj vitalnoj ulozi u prehrani u uslovima oskudice. Kroz vekove, beli slez je otkriven kao izvor brojnih lekovitih svojstava, koja su bila poznata već pre 2500 godina.

Spolja, beli slez se koristi kao pomoćno sredstvo za zarastanje rana i tretiranje uboda insekata.Ova biljka je bila posebno popularna do 70-ih godina prošlog veka za lečenje kašlja, naročito kod dece, zbog svoje blage i efikasne prirode. Danas, često se koristi kao dodatak čajnim mešavinama kako bi se pojačala efikasnost tretmana.

Priprema čaja od belog sleza protiv kašlja je jednostavna: prelijte 1 supenu kašiku korena belog sleza sa 2 dl ključale vode, ostavite da odstoji 2-3 sata, procedite i pijte polako u gutljajima. Radi bolje efikasnosti, može se kombinovati sa drugim biljkama, kao što je podbel, posebno kod odraslih osoba, koristeći jednake delove obe biljke.