Korištenje pepela u vašem domaćinstvu može se pokazati vrlo korisnim.

Korisnost pepela dobivenog iz drva za ogrjev je toliko opsežna da se može koristiti na brojne načine. Stoga, ako svoj dom grijete na drva, preporučuje se da ih ne bacate.

U zimskom periodu korisno je oko plodova posipati pepeo kao zaštitnu mjeru od bolesti, čime se osigurava njihovo očuvanje. Ova praksa povećava njihovu otpornost i spremnost da procvjetaju kada dođe proljeće.

Korištenje pepela kao snažnog katalizatora za ubrzani rast biljaka samo je jedan od mnogih genijalnih načina na koje možete ugraditi ovu svestranu supstancu u svoju vrtlarsku rutinu!

Poljoprivrednici imaju duboko razumijevanje prednosti koje drveni pepeo može pružiti tlu, zbog čega ga često unose kao dodatak za povećanje kiselosti tla. Ova praksa je posebno korisna za biljke koje uspevaju u okruženjima bogatim kalcijumom, kao što su paradajz, spanać, beli luk i ruže. Kako bi se optimizirao rast ovih biljaka, preporučuje se unošenje četvrtine šolje drvenog pepela u tlo prije sadnje.

Pepeo je veoma efikasno sredstvo za eliminaciju neželjenih štetočina, uključujući puževe, insekte i mrave. Nanošenjem pepela na njihova staništa, kao što su mravinjaci ili uglovi podruma, ovi štetočini će se brzo odvratiti i prisiliti da napuste prostorije. Ovaj prirodni lijek također se pokazao uspješnim u odvraćanju miševa, žohara i drugih dosadnih stvorenja, što ga čini vrijednim alatom u kontroli štetočina.