Nedavnom presudom Vrhovni sud Hrvatske donio je važnu odluku o pritvoru Severine i Milana Popovića. Sud je stao na stranu Severinina bivšeg supruga Milana i raskinuo njihovo zajedničko skrbništvo. Ova presuda ponovno ide u prilog Milanu, koji je u hrvatskom pravnom sustavu poznat kao “kralj bakra”. Nažalost, ova bitka oko skrbništva traje već duže vrijeme, a porazno je što je ovo drugi put da se Aleksandru oduzima skrbništvo nad Severinom. Vrhovni sud Republike Hrvatske izričito je naveo da je sud u Splitu zanemario vještačenja i djelovao pod vanjskim utjecajima.

Dovršen je raskid zajedničkog skrbništva između Severine Vučković i Milana Popovića nad sinom Aleksandrom. Sud je ponovno dodijelio isključivo skrbništvo ocu, piše Nacional.hr. Vrhovni sud Republike Hrvatske presudio je da se ova odluka odmah provodi, zaobilazeći eventualnu Severininu žalbu. Prema medijskim napisima, tijekom suđenja nije bilo osobnog pregleda vještaka uključenih u slučaj Popović-Vučković. Međutim, sud je imao uvid u njihova pisana izvješća i mišljenja. Dok se tužitelj tome nije protivio, optuženi je izrazio neslaganje s nalazima i mišljenjima, što je moglo utjecati na konačan ishod postupka.

U odgovoru na odluku suda, Severinin odvjetnik izjavio je da mu nisu poznati konkretni detalji te stoga ne može dati daljnji komentar. Valja napomenuti da je mogućnost da Vrhovni sud ukine odluku Županijskog suda u Splitu neutemeljena, budući da istu Vrhovni sud nije preispitivao niti je raspravljao. Uloga Vrhovnog suda ograničena je na procesna pitanja, što može dovesti do drugačijeg stava od Županijskog suda u Splitu. To je potaknulo zahtjev da Županijski sud ponovno razmotri to pitanje.

Izravno protiveći se pravnom stajalištu koje je Ustavni sud utvrdio u rješenju U-III/1568/2014, Severina je odlučno ustvrdila da je presuda Vrhovnog suda u suprotnosti s osnovom za povratak djeteta prema vještačenju. Umjesto da podupire dosljednost u pravnom presedanu, postupci Vrhovnog suda odstupili su od načela ustavne sudske prakse. S nepokolebljivom odlučnošću da zaštiti dijete, Severina nije gubila vrijeme na pedantno otkrivanje svakog detalja. Nedavna odluka najviših sudaca me potpuno zaprepastila. Presudili su mojem djetetu, pojedincu s kojim se nikada nisu susreli niti su se s njim družili, nekome tko ima svoj neovisan život i misli. Tijekom proteklog desetljeća moje je dijete trpjelo tjeskobu koju je nanio ovaj sustav, a ja sam sudjelovao u njihovoj patnji.

Odbijam tolerirati bilo kakva ispitivanja u vezi s odlukama Vrhovnog suda, posebno onih koje se odnose na Ustavni sud, kao što je moj odvjetnik jasno rekao. Moja nepokolebljiva odlučnost da se borim za svoje dijete, od kojeg sam bila odvojena mukotrpnih 20 mjeseci, ostaje nepokolebljiva. Moje dijete nije puka roba za razmjenu i neću dopustiti da se itko prema njemu tako ponaša. Kako prenosi Klix, predloženi sporazum bi mi potencijalno mogao omogućiti da sa svojim djetetom, o kojem se s ljubavlju brinem od njegovog rođenja, provodim vrijeme utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati, kao i svaki drugi vikend subotom i nedjelje.

Odbijam podnijeti daljnje ruganje, čak i ako je u suprotnosti s djetetovim željama. Za razliku od oca, on živi u Zagrebu i tamo se školuje. Sramotno je kako se postupa s djecom u ovoj zemlji, gdje mi je zabranjeno izražavanje da ne bih nekoga uvrijedio. Izdržala sam izazove hrvatskog pravnog sustava, a suočit ću se i s preprekama Vrhovnog suda, uz svoje dijete. Moje prisustvo u ovoj stvari je beznačajno. Baš kao što se suci trenutno zalažu za svoje plaće kroz štrajk, ja ću ustrajati u borbi za svoje dijete, čiju želju da živi sa mnom mnogi, a posebno oni korumpirani, zanemaruju. Zanimljivo, ni moj odvjetnik ni ja nismo dobili presudu Vrhovnog suda; umjesto toga, čini se da ga je sud proslijedio protivnoj strani koja ga je ubrzala u medijsku cirkulaciju – zaključila je Severina.