Nada Grujičić je za Informer podelila svoju srceparajuću životnu priču, prepunu bola i patnje, nakon što je pretrpela ne samo psihičko, već i fizičko nasilje od strane svog bivšeg partnera. Kroz teške trenutke, odvođena je od svoje porodice i prijatelja, sve do tačke kada je završila sa tri polomljena rebra, postajući simbol hrabrosti i borbe protiv nasilja u svim oblicima.

 

 

 

 

Nada je proživela noćnu moru kada je, pre godinu dana, postala žrtva nasilja od strane partnera s kojim je delila život. Modrice i tragove batina nosila je po celom telu, a najstrašniji momenat doživela je na Uskrs, kada su joj od posledica brutalnih batina pukla tri rebra.

 

 

 

 

U početku, veza s partnerom bila je lepa i puna ljubavi, ali se postepeno pretvorila u zastrašujući košmar. Partner je počeo da je izoluje od prijatelja i porodice, a psihičko nasilje postepeno je prešlo u fizičko. Nada je trpela omalovažavanje, nasrtaje i bila izložena strahovitom nasilju. I pored patnje koju je proživljavala, trudila se da očuva vezu, ali je shvatila da nije srećna.

 

Kada je predložila partneru da potraže pomoć psihijatra, on je to odbio, ignorišući njene potrebe i bol. Fizičko nasilje eskaliralo je kada se Nada oduprla nasilniku, što je dovelo do još većeg stradanja i trauma.

 

 

 

 

Nada je hrabro podelila svoju priču sa svetom, ističući važnost borbe protiv nasilja i podršku žrtvama. Kroz suze, opisivala je svoje bolne trenutke, izdaju koju je doživela od osobe koju je volela i pokušaje da pronađe pravdu. Uz podršku prijatelja, Nada je odlučila da se izbori za svoja prava i da istraje u borbi protiv nasilja.

 

Njena majka, Svetlana, pridružila se javnom istupu, osuđujući nasilje i pružajući podršku svojoj ćerki. Kroz njene reči, mogu se osetiti duboka bol i očaj majke koja je gledala kako joj dete prolazi kroz pakao nasilja. Nada je hrabra žena koja je odlučila da ne ćuti, već da se suprotstavi nasilju i da pronađe pravdu.

 

 

 

 

Pored hrabrosti i borbenosti, Nada je pokazala i ranjivost i patnju koju je pretrpela kroz svoju priču. Kroz medicinsku dokumentaciju i potresne fotografije, dokazala je strahovite posledice nasilja koje je pretrpela. Nada je odlučna da se bori za sebe i za sve žene koje su žrtve nasilja, ističući važnost podrške i solidarnosti u ovim teškim trenucima.

BONUS TEKST

Kim je samonikla biljka, iako se sve više uzgaja u vrtovima i na poljima. Uglavnom se smatra začinskom biljkom, ali ima raznovrsna lekovita svojstva, posebno crni kim (Nigella sativa).

Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, posebno u Egiptu, Siriji i Indiji. Stari Egipćani često su ga koristili u svojoj medicini, kako kao začin za jela, tako i za lečenje mnogih bolesti, upala, alergija, metaboličkih poremećaja, zastoja mokraće i depresije. Fascinantno je da je jedna bočica ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istočni narodi su crni kim smatrali lekom za sve bolesti, osim smrti! Čak i Biblija spominje crni kim kao sastojak hleba koji olakšava nadutost, leči bolesti pluća, stomaka i žuticu.

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona i izbacivanje mokraće. Pozitivno deluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, teškoće izazvane astmom, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet i sprečava pojavu raka. Kod žena umiruje grčeve materice, pospešuje menstruaciju, olakšava bolove prilikom porođaja i dojenja.

Naročito je efikasan kod lečenja dece obolele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.

Ulje crnog kima je najvažniji proizvod dobijen od ove biljke, a sadrži stotine aktivnih supstanci. Dobija se hladnim ceđenjem zrelih semenki. Ovo ulje sadrži nigellon, koji širi bronhije i opušta mišiće, i thymochinon, koji snižava holesterol, podstiče lučenje žuči i olakšava varenje hrane. Takođe leči bolesti pluća, bronhijalnu astmu, migrenu, sprečava opadanje kose i gojaznost, i ima antibakterijsko dejstvo.

Dugotrajnom upotrebom, otklanja simptome reumatizma, dijabetesa, težih upala i visokog pritiska. Preporučuje se kao dodatak salatama ili za prelivanje gotove hrane, ali ne za dugotrajno prženje kako bi se sačuvale lekovite materije.

Za lečenje bolesti, ulje crnog kima treba uzimati po 25 kapi tri puta dnevno, dok zdrave osobe treba da unesu 25 kapi dnevno.

Caj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja priprema se tako što se jedna velika kašika crnog kima, jedna mala kašika kamilice i pola male kašike anisa umese u solju tople vode, ostave da odstoji 10 minuta, procedi, zasladu medom i pije nekoliko puta dnevno.

Sirup protiv astme pravi se mešanjem jedne male kašike usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena čena belog luka i dve kašike meda. Svako jutro, na prazan stomak, treba uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri nedelje.