Mediji špekuliraju o raznim aspektima, od odluke djevojčice da sama krene u nepoznatom smjeru do potencijalne otmice djeteta. Pod okolnostima koje su i dalje obavijene misterijom, djevojčica Danka Ilić (2) nestala je dok je obilazila obiteljsko imanje u Banjskom Polju u Boru, u pratnji majke i starijeg brata. Kako je majka prenijela medijima u Beogradu, djevojka je nestala u kratkom vremenu dok je majka išla po vodu za starijeg brata. U tren oka je nestala.

 

Tek prije svog drugog rođendana, koji pada u svibnju, tek treba progovoriti. Više puta sam je dozivao, očajnički se nadajući odgovoru, ali ona je šutjela. U neposrednoj blizini nalazi se šumovito područje i usrdno se molim da je brzo lociramo”, rekla je majka djevojčice koja se trenutno gubi. U 14 sati Danka je netragom nestala. Njezina je majka odmah kontaktirala supruga koji je na mjesto stigao za nekoliko minuta. Roditelji su se naposljetku obratili policiji, a za mladom djevojkom je trajala iscrpna potraga narednih 27 sati. Nažalost, ovom potragom nisu pronađeni tragovi Danke niti bilo kakvi tragovi.

Jučer je policija donijela odluku da se obustavi potraga u blizini mjesta gdje je Danka posljednji put viđena. Na temelju svih do sada prikupljenih informacija, čini se malo vjerojatnim da se ona nalazi unutar ovog područja od otprilike 10 četvornih kilometara. Zbog toga je policija svoju istragu preusmjerila u drugom smjeru. Potraga za Dankom Ilićem trenutno traje, a roditelji su veliki dio dana proveli u policijskoj postaji, gdje su detaljno ispitani o detaljima nestanka.

Mediji spekuliraju o raznim scenarijima, od mogućnosti da je dijete odlutalo u nepoznatom smjeru do potencijalne otmice djevojčice. S obzirom na to da je Danko dijete mlađe od dvije godine, redakcija Espresa obratila se Snežani Repac, dječjoj psihologinji, kako bi dobila uvid u ponašanje koje tipično pokazuju djeca te dobne skupine. Kako kaže Snežana u razgovoru za Espreso, vrlo je neuobičajeno da dijete tog uzrasta pokazuje takvu neustrašivost i pristupačnost prema strancima.

 

Osim ako ne postoji poseban razlog, u što mi je teško povjerovati, ovakvo ponašanje je prilično neobično. Uostalom, u ovoj fazi djeca se obično oslanjaju na svoje roditelje za osnovne potrebe i još uvijek razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Za roditelja s djetetom ove dobi ključno je da ga nikada ne ostavlja bez nadzora ili samo. Snežana je posebno istakla ključnu i neospornu vezu koja postoji između majke i djeteta, vezu koja je prisutna kod svakog djeteta te dobi. Prema našem izvoru, malo je vjerojatno da će dijete odlutati od roditelja bez ičije pomoći. Ne dolazi u obzir čak ni prilaženje strancu osim ako su djetetova majka ili otac u neposrednoj blizini.

Uzmimo, na primjer, užurbani park ispunjen brojnim pojedincima i djecom. Sva djeca iste dobne skupine obično se drže blizu svojih roditelja ili nekoga poznatog iz svoje obitelji, pazeći da se ne odvaže previše udaljiti. Ova neraskidiva veza, osobito između majke i djeteta, biološki je ukorijenjena. Apsolutno je nemoguće da dijete ostane samo u bilo kojem okruženju, čak i ako mu daju igračke ili druge smetnje. Ako dijete ugleda majku kako se negdje skriva, odmah će poći za njom ili će briznuti u plač. Ne zna se ide li dijete u vrtić ili ne, ali bez obzira na to svako dijete u obitelji uči i navikava se na poznata lica.

 

 

Za njih su majka, tata i baka i djed njihov vlastiti mali svijet koji im pruža osjećaj sigurnosti i bliskosti. Prema riječima našeg upućenog sugovornika, specijaliziranog za dječju psihologiju, mala je vjerojatnost da će dijete Dankine dobi jednostavno odlutati iz dvorišta bez ikakvog odredišta. Mladoj djevojci bilo je ugodno samo prilaziti poznatim licima, jer je imala snažnu averziju prema tome da bude sama ili da bilo gdje ide sama. Uobičajeno je da dvogodišnja djeca osjećaju duboku nelagodu zbog samoće, često plaču ili traže nekoga koga prepoznaju za nekoliko trenutaka.

Čak i roditelji koji imaju iskustva s djecom ove dobi razumiju važnost stalne budnosti i nepodijeljene pažnje. Ovi mališani već hodaju i skloni su nezgodama, zbog čega je ključno da roditelji budu potpuno prisutni i pažljivi. Sama pomisao na odvajanje od starije osobe za njih je nepodnošljiva. Čak i ako je, na primjer, majka zaokupljena pripremanjem ručka u susjednoj sobi, dijete će neizbježno pohrliti na njezinu stranu. Bez obzira na to koliko su igračke ili aktivnosti koje su im privlačne, njihova pažnja je kratkotrajna i žude biti u prisutnosti starija osoba. U razgovoru za Espresso Snežana Repac zaključila je da će, bez obzira na ponašanje djeteta, ono uvijek pokazivati ​​biološku ovisnost o roditeljima ili bliskim osobama.

 

Ovaj urođeni i prirodni instinkt očituje se kada dijete gleda u igračku, ali brzo pomiče pogled kako bi lociralo svoju majku. U utorak, 26. ožujka, Srbija je predstavila svoj inauguralni Amber Alert, službenog naziva “Nađi me”, koji služi kao podsjetnik na ovu značajnu prekretnicu. Prema posljednjim informacijama koje su kružile medijima, bager i kombajn dovezeni su do kuće u kojoj je nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić. Svrha ove akcije je da policija raščisti imanje koje je trenutno zatrpano drvetom i naplavinama. Istovremeno, službenici za provođenje zakona ponovno istražuju okna i jame u spomenutoj zajednici, nadajući se da će otkriti ključne dokaze koji će pomoći u lociranju Danke.

Unatoč prekidu terenske potrage za nestalom djevojkom Dankom Ilić, koja je započela u utorak u 13 sati, policija nastavlja s temeljitim istraživanjem cijelog naselja. Neslužbeno se doznaje da su se roditelji nestale osobe Danke danas vratili u policijsku postaju. Priopćeno je iz MUP-a. Ministarstvo unutarnjih poslova službenim je priopćenjem izvijestilo o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke Ilić u okolici Banjskog Polja kod Bora. Pozvali su javnost da se suzdrži od iznošenja neprovjerenih i netočnih informacija jer bi one potencijalno mogle omesti istragu koja je u tijeku, a koja je usmjerena na lociranje nestalog djeteta što je prije moguće.