Heroina Ljiljana Žikić Karađorđević, po struci inženjer organizacionih nauka, nesebično je služila kao dobrovoljac u Vojsci Jugoslavije tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju i terorističkih napada albanskih terorista sa Kosova i Metohije, služeći u 125. motorizovanoj brigadi. Takođe, bila je Mis Jugoslavije 1978. godine.MIS JUGOSLAVIJE RODILA ŠESTORO DECE, PRIJAVILA SE KAO DOBROVOLJAC I POGINULA BRANEĆI SRBIJU: Ovo je priča o neustrašivoj Ljiljani

Nakon smrti, posthumno je odlikovana Ordenom zasluga u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. U listu “Svet”, od 26. aprila 1999. zapisane su stihovi njene rodoljubive pesme: “Braniću Srbiju i kad budem mrtva…”. Pored ove, napisala je i pesmu “Ni grob mi neće reći da me nema”…

Tragično je izgubila život prilikom obavljanja borbenog zadatka 1. aprila 1999. u rejonu sela Ljubenić, opština Peć, kada je upala u zasedu albanskih terorista. Takođe je odlikovana Ordenom zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Nažalost, u našem narodu nije sačuvano sećanje na ovu srpsku heroinu, mnogi Srbi i ne znaju za nju… Ovo je istaknuto na Fejsbuk stranici “Jedna je Srbija”.

Ljiljana Žikić Karađorđević, dobrovoljac srpske vojske tokom bombardovanja SR Jugoslavije, ostavila je dubok pečat svojim pesmama, koje će ostati kao deo srpske istorije. Rođena je 9. marta 1957. godine u Kragujevcu. Kao dete i tinejdžerka, pohađala je muzičku i baletsku školu te bila angažovana u dečjem pozorištu “Jaokim Vujić”. Diplomirala je na beogradskom FON-u kao inženjer organizacionih nauka. Imala je dva braka u životu i šestoro dece. Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju. Nažalost, izgubila je svoj život tog 1. aprila 1999.