Postoji jasna podjela među pojedincima kada je u pitanju luk, budući da ili imaju jak afinitet prema njemu ili gaje snažnu averziju. Za one iz druge skupine, snalaženje kroz život može biti izazovno zbog sveprisutnosti luka u raznim kulinarskim kreacijama poput salata, juha i hamburgera. Nasuprot tome, oni koji imaju naklonost prema luku mogu razmišljati o zdravstvenim prednostima i razmišljati je li crveni ili crni luk bolji izbor.

Crveni i bijeli luk, uz crni, poriluk i sremuš, posjeduju jedinstvena svojstva i ljekovita svojstva koja pojačavaju okus i miris raznih jela. Bilo da se koristi u salatama, pirjan, kuhan ili konzumiran sirov, ovaj luk nudi različita kulinarska iskustva. No, među svima njima istinski blista crveni i bijeli luk.

S druge strane, koja se od dvije opcije smatra pogodnijom za dobro zdravlje?
Luk, prema medicinskim stručnjacima, posjeduje obilna antibiotska svojstva i često se koristi u liječenju prehlade i gripe. Prednosti za dobrobit su brojne, a neke od njih uključuju:

Ova namirnica ima visok sadržaj vlakana. Pojačava imunološki sustav organizma. Promicanje zdravlja srca. Ovaj tretman je učinkovit u liječenju respiratornih infekcija.. Osjećaj hlađenja donosi olakšanje tijelu. Nadalje, medicinski stručnjaci preporučuju njegovu konzumaciju u slučaju infekcija nosa, oka ili uha zbog njegovih ljekovitih svojstava. Osobito je koristan za osobe s refluksom kiseline, jer pomaže regulirati kiselost uzrokovanu prerađenim ugljikohidratima. Osim toga, osobe koje pate od gubitka kose mogu potaknuti rast kose lokalnom primjenom njegovog soka na tjeme. Nasuprot tome, crveni luk posjeduje značajne količine mangana, kao i vitamina C i B6. Osim toga, bogati su ugljikohidratima, bjelančevinama, šećerima i vlaknima, osiguravajući sve bitne sastojke za pravilno i optimalno funkcioniranje živih organizama. Što se nutritivne vrijednosti tiče, luk je u izrazitoj prednosti zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava.