Kako bismo osigurali sigurnost za svoje zdravlje prilikom skladištenja mesa, nužno je pridržavati se određenih smjernica. Ključno je biti s povećanim oprezom jer konzumacija pokvarenog mesa može dovesti do brojnih neželjenih komplikacija. Ovo je osobito značajno u sadašnjoj eri, gdje smo svjedoci porasta slučajeva prehlade i gripe, a najbolje je izbjegavati nepotrebne posjete bolnici usred sve većeg broja slučajeva Covida.

Iako je meso postalo sve skuplje, većina Hrvata ne može zamisliti ručak bez njega. Posljedično, brojni pojedinci kapitaliziraju promocije supermarketa i kupuju veće količine mesa za skladištenje u svojim zamrzivačima. Važno je razmotriti koliko dugo se meso može sigurno čuvati u zamrzivaču, osiguravajući njegovu iskoristivost nakon što se izvadi iz ledenog okruženja.

Odgovarajuće pakiranje je bitno : Kako biste osigurali da meso ostane netaknuto i zaštićeno od izlaganja zraku i oksidacije tijekom smrzavanja, važno ga je pakirati u spremnike ili vakuumske vrećice koje su dobro zatvorene. Obavezno označite paket s odgovarajućim datumom : Kako biste bili sigurni da imate evidenciju o trajanju pohrane vaših artikala u zamrzivaču, obavezno napišite datum stavljanja na svaku vrećicu ili spremnik.

Temperatura : Za održavanje svježine mesa ključno je osigurati da temperatura zamrzivača ostane na ili ispod minus 18 stupnjeva. Osiguravanje odgovarajućeg čuvanja mesa u zamrzivaču : Da biste dali prednost konzumaciji starijeg mesa, preporuča se staviti novo i svježe meso iza starijeg. Odmrzavanje : Kako biste izbjegli razvoj štetnih bakterija, preporuča se postupno odmrzavanje mesa u hladnjaku. Važno je suzdržati se od potapanja u vodu jer to potencijalno može dovesti do trovanja hranom. Pridržavajući se ovih pet jasnih smjernica, možete učinkovito očuvati izvrsnost i dobrobit mesa kroz dulje vrijeme. Održavanje temperature smrzavanja od minus 18 stupnjeva Celzijusa djeluje kao mjera predostrožnosti za inhibiciju proliferacije mikroorganizama, posebno bakterija, kvasca i plijesni, koji su obično prisutni u hrani.

Stručnjaci obično preporučuju da se smrznuto meso potroši u roku od nekoliko mjeseci i da se podijeli na više porcija prikladnih za pojedinačne obroke. Vjeruje se da je ova praksa korisna u održavanju kvalitete mesa. Na temelju informacija koje je dostavila FDA (Američka agencija za hranu i lijekove), puna piletina može ostati smrznuta godinu dana. Ipak, savjetuje se konzumiranje pojedinačnih dijelova piletine, uključujući prsa, batake i krilca, u roku od devet mjeseci. Iznutrice se, pak, ne smiju čuvati dulje od tri do četiri mjeseca. Konzerviranje raznih vrsta mesa izlaganjem temperaturama smrzavanja.
Različite vrste svježeg mesa, uključujući govedinu, teletinu i janjetinu, imaju različita vremena čuvanja u zamrzivaču.

Prema FDA-i, sirovi odresci mogu se zamrznuti od šest do dvanaest mjeseci, dok bi kotlete, zbog prisutnosti kostiju, trebalo potrošiti u roku od četiri do šest mjeseci. Kuhano meso, međutim, može se čuvati od četiri mjeseca do godinu dana. Kada je u pitanju svinjetina, mogu se primijeniti isti principi. Odresci mogu zadržati svoju svježinu u zamrzivaču od četiri do šest mjeseci, dok se jela od kuhane svinjetine mogu čuvati od četiri mjeseca do godinu dana. Međutim, važno je napomenuti da prerađeni svinjski proizvodi poput slanine, kobasica, hrenovki i šunke ne bi smjeli biti u zamrzivaču dulje od dva mjeseca. Mljeveno svinjsko meso, pak, ne bi se smjelo čuvati dulje od četiri mjeseca.