Imala sam 35 godina kada sam stupila u svoj drugi brak. Već sam imala sina od 17 godina iz prvog braka, i nikada mi nije palo na pamet da ponovno postanem majka. Bila sam u potpunosti posvećena ideji da sada dođu “moji pet minuta”. Planirala sam živeti život pun koncerata, muzeja, pozorišta, kasnih izlazaka sa suprugom, i uživati u onome što nisam mogla raditi kada sam sa 18 godina postala majka.

No, stvari su se promenile. Moj novi suprug želeo je imati svoje dete, uprkos mojim upozorenjima o naporima koje donosi roditeljstvo, budnicama usred noći i bolu u leđima od ljuljanja. Ispostavilo se da njegova želja prevazilazi sve moje argumente. Kako bih mu udovoljila, pristala sam na pokušaj začeća, mada sam u sebi verovala da je trudnoća u mojim 40-ima gotovo nemoguća. Moje misli su već bile usmerene ka menopauzi.

No, izgleda da moje telo nije bilo spremno da se prepusti starosti, jer sam vrlo brzo ostala trudna. Trudnoća je protekla savršeno, zaljubila sam se u svoj izgled, a suprug i ja smo bili srećni na sedmom nebu. Oko nas su svi aplaudirali, nazivajući nas herojima zbog hrabrosti koju smo pokazali.

Nesvesna veličine poduhvata koji smo preduzeli, rodila sam sina koji sada ima godinu dana i 14 kilograma. Kada ga vidim, sva ozarena, ne verujem da je ovo zaista moje dete. Sada, sa 36 i nešto godina, evo šta mislim o roditeljstvu u kasnijim godinama:

  1. U četrdesetima vas baš briga za dobronamerne savete, zavist i tuđa mišljenja. Razvili ste ozbiljan zen i osećate se kao supermama.
  2. Kada imate bebu, morate ostati mladi. Zato u četrdesetima idem redovno kod frizera, na manikir, trudim se izgledati što bolje, jer ne želim da me neko smatra babom svog deteta.
  3. Starije dete sa razumevanjem brine o mlađem. Kada želim izaći na koncert ili u bioskop, samo pozovem starijeg sina da čuva mlađeg brata.
  4. Ne brinem se o tome hoću li se ugojiti. Shvatila sam da je kilograma promenljiva stvar i da se s vremenom može regulisati.
  5. Lekari vas gledaju s poštovanjem. Sa 18 godina, kada sam prvi put postala majka, osećala sam se kao da me posmatraju kao nekog ko je još uvek vrlo mlad. Sada dobijam poštovanje.
  6. Druge mame u parku pažljivo slušaju vaše savete jer vi ste majka s iskustvom.
  7. Više poštujem svoje telo nego ikad. Sada sam svesna šta sve moje telo može učiniti.
  8. Dete je odlična prevencija od Alchajmerove bolesti – nema opuštanja, moždane vijuge rade punom brzinom.
  9. Nema više bespotrebnog žrtvovanja. Kada mi neko ponudi pomoć, s radošću je prihvatim.
  10. Razumem prioritete. Ako se brinem o bebi, brinem se samo o bebi. Nema vremena za sređivanje kuće, kuvanje pet jela ili ugostiteljstvo.

Kakva su vaša iskustva s trudnoćom u četrdesetima?