Karcinom dojke, takođe poznat kao rak dojke, predstavlja zloćudni tumor koji nastaje u tkivu dojke. Ova ozbiljna bolest često se dijagnosticira kod žena, ali može se javiti i kod muškaraca, iako je taj scenarij izuzetno retak.

Lečenje ove bolesti varira u zavisnosti od tipa tumora, stadijuma bolesti i drugih relevantnih faktora. Važno je napomenuti da, iako karcinom dojke u ranim fazama često ne pokazuje nikakve simptome, ključno je prepoznati promene koje treba pratiti.

Napomena: Svi imaju različite morfološke karakteristike dojki koje se prirodno menjaju u skladu sa starošću i menstrualnim ciklusom, naglašava Poliklinika-analiza.hr.

Zbog toga, u slučaju razvoja karcinoma, simptomi bolesti će biti jedinstveni kod svake osobe, iako se najčešće manifestuju kroz promene u uobičajenom izgledu i osećaju, kao što su:

  1. Formiranje kvržica – često neprimetnih golim okom, ali opipljivih na dodir, što često predstavlja prvi simptom.
  2. Promene u teksturi kože – mogu se manifestovati udubljenjima ili osećajem stezanja u dojci.
  3. Promene u izgledu ili položaju bradavica – na primer, bradavica koja je nekad bila ispupčena sada može biti uvučena.
  4. Iscjedak – iz jedne ili obe bradavice može se pojaviti proziran, krvav ili drugačije obojen iscjedak.
  5. Osip ili formiranje kore – može zahvatiti i tkivo oko dojke.
  6. Oticanje cele ili dela dojke.
  7. Oticanje ili pojava kvržica oko ključne kosti ili u području pazuha.
  8. Bol u vaginalnom području.
  9. Pojava vidljivih vena na dojkama.
  10. Nenamerni gubitak težine.Rak dojke, Rak, Doktor, Žena, Devojka

Važno je naglasiti da pojava jednog ili više ovih simptoma ne nužno ukazuje na karcinom, ali svakako je preporučljivo konsultovati se sa lekarom u takvim situacijama.

Treba istaći da, iako je karcinom dojke kod muškaraca retka bolest zbog manje razvijenog tkiva dojki, takođe može predstavljati ozbiljan rizik. Muškarci bi, stoga, trebali izvršavati samopregled dojki kako bi otkrili eventualne promene i reagovali na vreme.