Mlada žena je suočena s velikim razočaranjem nakon što je otkrila preljubu svog muža. Očajna, potražila je savet od svoje bake, s kojom je podelila svoje osećaje tuge i nesigurnosti u vezi budućnosti njihovog odnosa. Baka joj je pružila nezaboravan savet koristeći jednostavnu metaforu s tri različite namirnice.

Baka je mladu ženu odvela u kuhinju i napunila tri posude vodom, stavljajući ih na šporet da proključaju. U prvu zdelu stavila je šargarepu, u drugu jaja, a u treću mlevena zrna kafe. Kada su bile gotove, postavila je svaku namirnicu posebno ispred nje i postavila ključno pitanje: “Reci mi šta vidiš?”

Mlada žena je odgovorila da vidi šargarepu, jaja i kafu. Baka je zatim zamolila da opipa šargarepu, razbije jaje i popije gutljaj kafe. Šargarepa je postala mekana, jaja tvrdo kuvana, a kafa je promenila vodu.Dom za stare, Baka

Baka je objasnila da su sve tri namirnice suočene s istom nedaćom – ključajućom vodom, ali svaka je reagovala drugačije. Šargarepa, iako snažna, postala je mekana i slaba. Jaje, na početku mekano, postalo je snažno i otporno. Kafa je promenila vodu, donoseći svoj miris i ukus.

Postavljajući pitanje “Šta si ti?” baka je navela mladu ženu na razmišljanje o tome kako reaguje na nedaće u životu. Da li je kao šargarepa, jaja ili kafa? Razmišljajući o tome, mlada žena je shvatila da je ključno kako reagujemo na izazove.

Baka je zaključila da najvažnije iskustvo dolazi iz suočavanja s nedaćama i da treba težiti da postane poput kafe – menjati situacije oko sebe na bolje. Život je pun neuspeha, ali sposobnost da se izgradi nadu i otpusti prošle rane na srcu ključ su sreće.Porodica, Dete, Ćerka, Baka

Najvažnije je, prema bakinom savetu, praviti najbolje od onoga što nam život donese i naučiti iz prošlih iskustava. Sreća se ne meri samo po tome koliko imamo, već koliko smo mudri i hrabri u suočavanju s izazovima. Na kraju, baka je podsetila mladu ženu da živi svoj život tako da, na kraju, bude ta koja se smeši dok drugi oko nje plaču.