Tanja Savić, nakon razvoda od Dušana Jovančevića, odlučila je da svoj emotivni život drži dalje od radoznalih pogleda javnosti. Međutim, nedavno je obradovala svoje fanove lepim vestima. Prvi put je javno predstavila čoveka u svom životu, Muhameda Muki Bešića, koji je čak 11 godina mlađi od nje. Njih dvoje već neko vreme uživaju u ljubavi.

Dugo se spekulisalo da li je Tanja ozvaničila svoju vezu sa pilotom, a nedavno je na indirektan način to potvrdila. U jednom komentaru, Tanja je spomenula svog partnera kao “supruga”, što je izazvalo pitanja da li su možda tajno izgovorili sudbonosno “da”.

Tanja je izjavila: “Moj muž je zaista divan… Mogu reći da niko ne zna da smo zajedno već duže od dve godine, i ovo je ekskluzivno.” Ona ističe da joj izabranik pomaže da njeni sinovi krenu na pravi put.

Muki potiče iz Bijeljine, ali živi u Americi. Sreća koju Tanja oseća jasno se vidi i na njenim društvenim mrežama. “Jeste li ikada stali i pomislili: ‘Jao, molila sam se za ovo, a sada je tu i dešava mi se'”, napisala je Tanja, deleći svoju zahvalnost i radost sa svojim pratiocima.

BONUS TEKST

Beli luk (Allium sativum) poznat je kao izuzetno moćan prirodni lek još od davnina. Stari Egipćani su tokom gradnje piramida često davali svojim robovima beli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji. Ova biljka bila je glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zapisan pre više od 2000 godina. U vreme ratova i periodima gladi širom sveta, beli luk bio je važna namirnica i lek protiv mnogih bolesti. Na Kavkazu, osnovna ishrana stogodišnjaka često se sastojala od crnog hleba, belog luka i kiselog mleka.

Istraživanja u Japanu pre dva veka potvrdila su pozitivan uticaj belog luka na beri-beri. U našoj narodnoj medicini takođe se veoma ceni ova biljka i često se nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lekova na biljnoj osnovi. Postoji mnogo verovanja vezanih za beli luk u našem narodu, a jedno od njih kaže: “Onaj ko svako jutro tokom četrdeset dana pojede po jedan čen belog luka, moći će i preko dana da vidi zvezde”.

Danas, savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja o ovoj biljci, koja su proistekla iz vekovnog iskustva prenošenog s kolena na koleno. U apotekama širom sveta dostupan je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka, koji se koriste kao pomoćna lekovita i preventivna sredstva.

Beli luk ima mnoga lekovita svojstva. Pre svega, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Takođe, dokazano je da deluje kao antibiotik i često se koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventivno protiv ovih bolesti. Redovnom konzumacijom belog luka smanjuje se rizik od pojave raka, povećava se imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Veruje se da deluje protiv ćelija tumora, pa se koristi kao pomoćno prirodno sredstvo u lečenju raka. Takođe štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Mineral selen, prisutan u belom luku, doprinosi poboljšanju raspoloženja i smanjenju umora, napetosti i uznemirenosti.

Beli luk takođe deluje protiv crevnih parazita, pa osobe koje ga redovno konzumiraju teško mogu oboleti od parazita u crevima. Infekcija lambrijom (parazitarna bolest creva) uspešno se leči uz pomoć svežeg belog luka u samo nekoliko dana. Takođe je veoma efikasan u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Kada se koristi u malim količinama kao dodatak jelima koja izazivaju nadimanje, poput pasulja i graška, beli luk može smanjiti nadutost stomaka. Kao antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa i Parkinsonove bolesti.

Zanimljivo je napomenuti da bebe koje sisaju majku koja je konzumirala beli luk pre dojenja, obično popiju veću količinu mleka, a pri tome ne izaziva dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i sisaju nedovoljno.

U slučaju početka gripa ili prehlade, dobro je pojesti jedan ili dva čena belog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice, te može sprečiti dalji razvoj bolesti. Ako bolest već nastupi, beli luk može pomoći jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Beli luk ima lekovita svojstva kako u svežem, tako i u kuvanom obliku. Za zaštitu krvnih sudova, prevenciju infarkta i tromboze, najbolje je koristiti ga u kuvanom obliku, dok se ukiseljeni beli luk preporučuje kao zaštita od raka.

Jedna od priprema belog luka kao leka protiv starenja uključuje mlevenje 10 glavica belog luka, koje se dobro promeša sa 1 kg meda i sokom od 10 limuna. Ova smesa ostavlja se da odstoji 8-10 dana, a zatim se uzima po jedna kašika dva puta dnevno, pre obroka. Ova mešavina belog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma.