Suzana Vasić iz Brčkog ima neverovatnu životnu priču. Njena priča počinje u vreme rata u Bosni, kada je imala samo 8 godina. Tog dana, dok se igrala napolju sa ostalom decom, granata je pala, a Suzana je ostala bez jednog oka. Iako je prošla kroz težak trenutak, uspela je da preživi.

Hitno je prebačena u Beograd, gde ju je dočekao vrhunski tim lekara. Imala je tri teške operacije, a lečio ju je i oftalmolog iz Rusije. Suzana je imala sreće da joj je samo milimetar nedostajao da izgubi drugo oko, ali je, uprkos tome, preživela.

Nakon šest meseci provedenih u bolnici i godinu dana kasnije, kada su joj stavili protezu, Suzana je nastavila sa svojim životom. Išla je u školu noseći povez, ali su je deca često povređivala svojim rečima. Ipak, Suzana se nije povukla. Postala je svesna sebe kroz svoj posao i shvatila je koliko vredi i koliko zna.

Suzana je diplomirani kozmetolog i otvorila je svoj kozmetički salon. Pokazala je zavidan poslovni uspeh, iako su je mnogi pokušali omalovažiti, govoreći da je “ćorava” i da zbog toga nije sposobna da obavlja tretmane. Međutim, Suzana nije poklekla. Kroz život je išla kao lavica.

Najteži momenti u njenom životu bili su degradiranje od strane društva, ali Suzana se nije prepustila osećaju bezvrednosti. Radila je na sebi i kroz svoj posao postala je uspešna žena. Njena priča je primer snage, istrajnosti i samopouzdanja.

BONUS TEKST

Med i cimet imaju izuzetne lekovite moći i kada se koriste zajedno, tvore eliksir zdravlja i dugovečnosti. Ova kombinacija je vekovima bila cenjena kao duhovna hrana mudraca i svetaca, donoseći blagostanje duhu i blagoslov neba. Naučna istraživanja iz različitih delova sveta, uključujući Japan, Sjedinjene Američke Države i Australiju, pokazuju fantastične lekovite moći meda i cimeta u kombinaciji. Ova kombinacija nije samo vitalizirajuća i jača otpornost organizma, već, prema najnovijim statistikama, može bitno produžiti životni vek.

Cimet potiče od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum) koje raste u Aziji i široko se koristi kao začin. Kineska farmakopeja ne može se zamisliti bez ove lekovite biljke. Cimet se koristi za lečenje različitih stanja kao što su prehlada, kašalj, probavni problemi, mentalni problemi, tonifikacija tela, poboljšanje cirkulacije, reumatizam, celulit, gastrointestinalni problemi, infekcije i prevencija stvaranja krvnih ugrušaka.

Med i cimet su se koristili u mnogim narodima širom sveta. Legende govore o kineskom mudracu Peng Zuu, koji je prema verovanju doživeo 888 godina, kao i o čudesnom vinu napravljenom od cimeta koje je telo obojilo u zlatnu boju i povećalo moć uma.

Evo nekoliko najkorisnijih recepata za lečenje sa medom i cimetom, koji su objavljeni u uglednom kanadskom naučnom časopisu Weekly World News:

 1. Za jačanje imuniteta: Redovna konzumacija meda i cimeta jača imuni sistem i štiti organizam od virusa i bakterija.
 2. Za varenje hrane: Med i cimet pospešuju varenje. Pre jela uzimati po dve kašike mesavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje.
 3. Za dugovečnost: Hunzi pleme koje konzumira čaj od cimeta i meda svakodnevno, doživljava duboku starost i ostaje vitalno. Ova kombinacija usporava proces starenja, produžava životni vek i čini kožu svežom, nežnom i vitalnom.
 4. Rak kostiju i stomaka: Studije u Japanu su pokazale da se mesavinom meda i cimeta može uspešno lečiti rak kostiju i stomaka.
 5. Upala zglobova (artritis): Ujutru i uveče uzimati po jednu solju vruće vode u kojoj je umesana jedna mala kašika cimeta i dve velike kašike meda.
 6. Protiv celavosti: U vruće maslinovo ulje umesati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Utisnuti smesu u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta.
 7. Protiv zubobolje: Tri puta dnevno nanositi mesavinu meda i cimeta na bolni zub.
 8. Protiv holesterola: Tri male kašike cimeta i dve velike kašike meda umesiti u 4 dl zelenog čaja. Piti tri puta na dan.
 9. Prehlada: U jednu veliku kašiku mlakog meda umesiti jednu četvrtinu male kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana.
 10. Infekcija bešike: Umesati dve velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti.
 11. Srce, nervoza i bolovi u stomaku: Koristiti med i cimet za doručak. Hleb namazati smesom jednakih delova meda i cimeta.
 12. Protiv umora: Umutiti jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana.
 13. Bubuljice i infekcije kože: Nanositi smesu od tri velike kašike meda i jedne male kašike cimeta na obolela mesta svako veče pre spavanja.
 14. Za mršavljenje: Prokuvati mesavinu jednakih delova meda i cimeta u jednoj čaši vode i piti je dva puta dnevno.
 15. Protiv zadaha: Ispirati grlo mlakom vodom u kojoj je umesana jedna kašika meda i jedna kašika cimeta svako jutro.
 16. Za popravljanje sluha: Uzimati smesu jednakih delova meda i cimeta svako jutro i svako veče.

Ovi recepti pokazuju bogatstvo lekovitih svojstava meda i cimeta te mogu biti korisni u očuvanju zdravlja i blagostanja.