Danas se obeležava rođendan istaknutog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca Živojina Žike Milenkovića, koji je rođen na današnji dan 1928. godine u Nišu. Počeo je svoju glumačku karijeru u rodnom gradu 1947. godine, a kasnije se vraćao u Niško narodno pozorište kao glumac, reditelj i upravnik."IAKO JE BIO TVRDICA BIO JE SINONIM DOMAĆINA" Svi ga pamte kao Soću iz Vrućeg vetra i NARODNOG GLUMCA a život je proveo NA MARGINI

Životni put ovog glumca bio je izuzetno bogat. Učestvovao je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava. Iako je imao izuzetnu karijeru, dobio je samo jednu nagradu, Nušićevu nagradu za životno delo u Smederevu kao glumac komičar. Međutim, ova nagrada ga je donekle zabrinula.

“Čini mi se kao da neko kaže ‘Ajde daj mu, da ne umre bez nagrade’. Znajući kako se nagrade dele, bio sam ponosan što do sada nisam ni jednu dobio. To bi bio kuriozitet sam za sebe. I bio sam na to ponosan. Voleo sam da budem baš po tome zapisan u istoriji pozorišta. Nušić, koga sam često i rado igrao, mi je malo pokvario tu ideju”, rekao je glumac.

Jedna od uloga po kojoj će ga publika pamtiti jeste Soća Šurdilović iz “Vrućeg vetra”, koja je postala jedna od njegovih omiljenih uloga.

“Garac mi je jako drag lik, jer je vredan čovek, ali gubitnik. Hvala piscima, Siniši i Ljiljani, jer je lik baš pisan po mojoj meri. U mnogim segmentima mog ličnog života nalazi se baš taj Garac, naravno izuzimajući lični, porodični život. Jako sam ga zavoleo od prvog trenutka”, rekao je Milenković.Najviše se identifikovao sa likom Graca iz “Srećnih ljudi”.

Milenković je završio Višu pedagošku školu i bio nastavnik književnosti u Nišu. Međutim, ljubav prema glumi odredila mu je drugačiji životni put.

U Beogradskom dramskom pozorištu, Žika Milenković je počeo da igra 1952. godine, da bi od 1960. glumio gotovo četiri decenije. Za to vreme odigrao je nekoliko stotina predstava, među kojima su posebno značajne uloge: “Knjaz Miloš”, “Agaton”, “Klaudije”, “Spasoje Krtalić”.

Milenković je preminuo 18. marta 2008. godine u 80. godini života. Važio je za “narodnog” glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog “širokim narodnim masama”.