Vesna Pećanac ostala je dobro zapamćena po svojim brojnim ulogama, a njena prisutnost i doprinos glumačkoj zajednici ostaje živo u sjećanju onih malo starijih. Međutim, kako je vrijeme odmicalo pojavile su se i financijske poteškoće koje su navele Vesnu Pećanac da potraži pomoć u Vjerskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu, gdje je postala čest gost u kuhinji. Proslavljena glumica Vesna Pećanac kroz život je prošla bezbroj nedaća, neimaštinu, tugu i brojne neuspjehe i iako je utjehu pronašla u braku s cijenjenim crnogorskim redateljem Živkom Nikolićem, prerani gubitak supruga i niz nedaća doveli su našu talentiranu glumicu do dubokog psihičkog sloma.

Nakon bombaškog incidenta s lokalnim je medijima otvoreno podijelila svoje mučno iskustvo koje je dovelo do razdoblja depresije. Životni izazovi su je susreli sa svih strana, do te mjere da se morala oslanjati na pučke kuhinje samo da bi preživjela. Usred kaosa bombardiranja, Živko se nekim čudom oporavio. Neizmjerna agonija i duboka tuga obuzeli su i mene. Jedan od mojih sinova donio je životnu odluku da uđe u samostan, izjavljujući: “Sve tvrđave su se srušile zbog mene.” U međuvremenu, našao sam se fiksiran na zidu, tonući u stanje melankolije. Naša nekoć uspješna, radosna i ujedinjena obitelj bila je razbijena. Budući da nisam mogao sudjelovati u svojim komičarskim potragama, bio sam prisiljen potražiti financijsku pomoć podnošenjem zahtjeva za mirovinu. Kao komičaru, moja primarna odgovornost je donijeti radost i sreću svojoj publici. Međutim, našao sam se lišen svakog užitka. Naša materijalna situacija bila je teška, s mizernom mirovinom od samo sedam tisuća dinara.

Neutaživa glad imala je tako snažan utjecaj na mene da sam se počeo pitati je li me pamćenje potpuno napustilo. Srećom, u obližnjoj trgovini živio je suosjećajni upravitelj koji nam je velikodušno produžio kredit za hranu na nekoliko godina. Ovaj dobrodušni čovjek jako je cijenio Živkove filmove, pobrinuvši se da njegov duh ostane živ i nakon njegove smrti. Došao je trenutak kada sam se našao u posjedu novca, suočen s kritičnom odlukom: trebam li njime podmiriti dio svog duga ili trebam krenuti na tržište? Unatoč svojim financijskim obvezama, na kraju sam se odvažio na tržište. Dok sam se kretao kroz susjedstvo, dobro sam pazio da sakrijem mladi luk koji strši iz torbe, kako ne bih privukao neželjenu pozornost. Kada sam to iskustvo ispričao Živku, dao mi je mudar savjet: “Pretvorite to u performans, jer to je suština života”, otkrio je svojedobno u razgovoru za “Novosti”.

Glumica Vesna Pećanac na početku se susrela s izazovima od kojih je neke uspjela savladati, dok su neki ostali neriješeni. Čak je osjetila i glad, što je začudo doživjela kao pozitivan susret. Ova deprivacija joj je omogućila da konzumira manje hrane i produži čin žvakanja. Prvi susret s Vesnom dogodio se na premijeri cijenjene drame Živka Nikolića “Ljepota poroka” 1986. Od tada aktivno sudjeluje u brojnim projektima, uključujući filmove “U ime naroda” i serije “Ordinale”. Zapažena je i suradnja s Nikolićem u omiljenoj seriji “Još Đekna nije umrla, a mi se pitamo što će biti dalje”. Vidljiva je bila Vesnina nepokolebljiva predanost zanatu, jer je rijetko odbijala neku njegovu produkciju. Tijekom njihovog braka, glumica je stalno izražavala svoje duboko divljenje i ljubav prema svom suprugu.

U svjetlu njihove teške financijske situacije, Petar, sin, također je odvojio trenutak da razmisli o nesretnoj sudbini koja je zadesila njegovu obitelj nakon očeve smrti. Petar je u razgovoru za Blic izrazio uvjerenje da tragedija devedesetih godina prošlog stoljeća nije samo Živkina karakteristična, već da je to opća pojava. Živko je samo jedan primjer, ekstremni slučaj među nebrojenim žrtvama rata, društvene tranzicije i urušavanja naših društvenih i političkih struktura. Možda je ono što Živka izdvaja njegov izniman talent i međunarodni uspjeh koji često izaziva oštre osude. Crpeći iz očevog iskustva, Petar priznaje postojanje mračne i moćne strane ljudske prirode, teme koja prožima ne samo Živkove filmove nego i našu noviju povijest. Dijeli kako nije posebno “šokiran” prikazom sebe u pojedinim medijima jer se to događa već dugi niz godina. Još jednom, žena se našla kako sjedi u kuhinji, zaokupljena razgovorom s obiteljskim patrijarhom.
Iznimna važnost ovog skupa svjedoči o njegovom visokom statusu. Ipak, njezina trenutna situacija je sve samo ne povoljna. Glavu obitelji pritišće ogromna financijska obveza, a nemilosrdni vjerovnici ga nemilosrdno progone. Unatoč tim zastrašujućim preprekama, ona ustraje i nosi se s okolnostima najbolje što može. Iako priznaje da se ne može sama suočiti s ovom bitkom, zadržava nepokolebljivu odlučnost da prkosi svakoj nevolji.