Osjećate li osjećaj umora i iscrpljenosti? Čini li se da vam nedostaje potrebna vitalnost za bavljenje svakodnevnim aktivnostima tijekom ranih sati dana? Kombinacija soka od limuna i maslinovog ulja može biti vrlo korisna u ovoj situaciji. Znanje o ovom lijeku i njegovim zdravstvenim dobrobitima, uključujući revitalizaciju i detoksikaciju organizma, prenosi se od davnina.

Tijelo ima koristi od maslinovog ulja jer osigurava esencijalne masne kiseline koje pomažu u borbi protiv štetnog kolesterola. Grci i Rimljani, koji su bili svjesni goleme vrijednosti ove izvanredne mješavine, prikladno su je nazivali dragocjenim eliksirom. Vrlo hvaljeni jutarnji napitak sastoji se od mješavine vode i soka od limuna, za koji se medicinski stručnjaci slažu da je vrlo koristan i za hidrataciju i za poticanje metabolizma.

Prema riječima dr. Dejana Čubrila, svakodnevna kombinacija limuna i maslinova ulja preporuča se za očuvanje zdravlja jer učinkovito detoksificira unutarnje organe. U prilogu “Jutra na Prvoj” dr. Čubrilo, ugledni profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, istaknuo je koliko je važno pridržavati se ovog savjeta, posebno za osobe s presavijenim žučnim mjehurom ili onima koji imaju nakupljanje taloga u njemu.

Prema njegovom objašnjenju, kombinacija limuna i ulja ima sposobnost podići razinu kortizola u tijelu, čime pomaže u razbuđivanju i pripremi za dan koji je pred nama. On predlaže konzumiranje mješavine jedne žlice soka od limuna i jednake količine maslinovog ulja ujutro i navečer. Dr. Čubrilo upozorava da ga ne uzimaju osobe s upalom želuca jer sadržaj kiseline može potencijalno pogoršati njihovo stanje. Studije su pokazale da kombinacija limuna i ulja također može pozitivno utjecati na ublažavanje tegoba u zglobovima.