Prema rečima diplomirane nutricioniste Ane Petrović, soda bikarbona se najčešće povezuje sa njenim lekovitim svojstvima.  Ana je na svojoj Instagram platformi podelila sa svojim pratiocima da soda bikarbona može da posluži kao antacid, efikasno neutrališući štetan uticaj prekomerne hlorovodonične kiseline u telu. Da biste ublažili bilo kakvu nelagodu, preporučljivo je konzumirati sodu bikarbonu nakon obroka.

U slučajevima kada simptomi traju duže od dvije sedmice, neophodno je potražiti pomoć od kvalifikovanog medicinskog stručnjaka. Postoje li neke prednosti povezane s korištenjem sode bikarbone kojoj nedostaje prisustvo aluminija? Na tržištu se može naći mnoštvo opcija koje nude olakšanje od simptoma povezanih sa žgaravicom i raznim gastrointestinalnim problemima. Ipak, treba biti oprezan kada se razmatraju proizvodi označeni kao “gazirana pića bez aluminijuma”, jer se ova oznaka često koristi kao puka marketinška taktika. Predmetni proizvodi ne sadrže aluminij jer aktivni sastojak, natrijum bikarbonat, nema u tragovima.

Ključno je uzeti u obzir pojedince koji bi se trebali suzdržati od interne konzumacije sode bikarbone. U ovu grupu spadaju trudnice i dojilje. Osim ako to izričito ne savjetuje zdravstveni stručnjak, savjetuje se da pojedinci stariji od 65 godina, kao i djeca, izbjegavaju korištenje ovog lijeka. Oni sa kardiovaskularnim oboljenjima kao što su hipertenzija, angina pektoris i zatajenje srca moraju biti oprezni kada konzumiraju hranu bogatu natrijem. Povišen nivo natrijuma prisutan u ovoj određenoj hrani ima potencijal da rezultira povišenjem krvnog pritiska i zadržavanjem tečnosti u telu.

Ključno je uzeti u obzir moguće interakcije između sode bikarbone i drugih lijekova. Ana naglašava važnost razmatranja kako prisustvo sode bikarbone može uticati na efikasnost i bezbednost lekova koji se koriste za snižavanje visokog krvnog pritiska. Ovi lijekovi uključuju kortikosteroide, aspirin, litijum, metotreksat, specifične antibakterijske agense kao što su tetraciklin i rifampicin, između ostalih.