Ponovo je vojvođanski region bio podvrgnut snažnoj oluji, ali su, na sreću, olujni oblaci krenuli ka Rumuniji. Savet Republičkog hidrometeorološkog zavoda o porastu temperatura i naglim promenama klime i dalje je aktivan, iako, srećom, nismo naišli na prognozirane olujne uslove koje smo očekivali prethodne večeri. Posebno, osobe starije od 65 godina, kao i oni koji redovno uzimaju lijekove, moraju biti posebno oprezni.

Preporučuje se da se striktno pridržavaju propisanog plana liječenja i da odmah obavjeste svog zdravstvenog radnika ako primjete bilo kakve promjene. Prema rečima Petra Otaševića, kardiologa, uočeno je da osobe sa visokim krvnim pritiskom tokom letnjih meseci kada su na redovnoj terapiji imaju niže nivoe krvnog pritiska u odnosu na zimsku sezonu. Ove fluktuacije krvnog tlaka mogu dovesti do raznih štetnih posljedica, kao što su pojačan umor i povećana osjetljivost na teške komplikacije poput srčanog ili moždanog udara. Nagla promjena vremenskih obrazaca također može dovesti do osjećaja razdražljivosti, nemira i poteškoća u postizanju mirnog sna.

Štaviše, može narušiti nečiju sposobnost fokusiranja i poremetiti sposobnost pamćenja informacija. Prema uvidima psihologinje Bojane Šlajmer, promjena klime direktno utiče na kvalitet sna koji pojedinci doživljavaju. Osim toga, pojedinci su prijavili da imaju dugotrajne glavobolje u odnosu na prethodni period. Nadalje, čini se da ove promjene u okruženju utječu na ličnost pojedinca i cjelokupno funkcioniranje.

U idealnom slučaju, u naredne tri decenije bilo bi optimalno prisustvovati minimalnom porastu temperature Zemlje za samo jedan stepen. Međutim, ako bi došlo do trenutnog i značajnog smanjenja emisije gasova staklene bašte, trebale bi stotine godina da planeta u potpunosti uspostavi svoju ravnotežu.