Naučnici su bezbroj godina bili opčinjeni konceptom smrti, neumorno se posvećujući razotkrivanju zamršenih događaja koji se dešavaju tokom ovog dubokog događaja. Iako je smrt neizbježna pojava koja nam često izmiče iz uma usred užurbanosti svakodnevnog života, ona nas tjera da razmislimo o tome da li nam je na dohvat ruke da shvatimo prolazne trenutke koji prethode nečijem odlasku i utvrdimo taj tačan trenutak odlaska.

Kako se pojedinac bliži kraju svog života, jedan od početnih pokazatelja ove pojave je promjena u njihovom obrascu disanja. Prema nalazima dr. Daniel Murrell-a, istraživača povezanog sa cijenjenim Univerzitetom u Alabami, približavanje smrti dovodi do promjena u disanju osobe, često praćene karakterističnim zvukovima.

Iako ovi zvuci mogu biti uznemirujući za svjedočiti, ključno je priznati da nas medicinski stručnjaci uvjeravaju da osoba koja prolazi kroz ovaj proces ne doživljava nikakav fizički stres. Kako bi pomogli pacijentu u njegovom disanju, zdravstveni radnici mogu izvršiti potrebna prilagođavanja njegovog položaja, kao što je okretanje na bok kako bi mu očistili disajne puteve. Štaviše, čin umiranja karakteriziraju udisaji koji postaju plići i sporiji, dodatno naglašavajući transformativnu prirodu ove neizbježne tranzicije. Osim toga, moguće je identificirati usporavanje otkucaja srca.

Dr. Katherine Mannix, cijenjena liječnica, prepoznala je jasnu indikaciju predstojeće smrti. Ova indikacija se manifestuje kroz smanjenje brzine otkucaja srca, kao i pad krvnog pritiska. Posljedično, pojedinci u ovom stanju često doživljavaju osjećaj nelagode i strepnje. Kako se ritmično lupanje srca postepeno smanjuje, postaje očigledno da fizičko tijelo postepeno gubi svoju snagu. Nije neuobičajeno da se pojedinci susreću sa sporadičnim epizodama konfuzije i gubitka svijesti tokom ovog procesa. Fascinantni uvidi dr. Cameron Shaw, poznatog neurologa, o trenucima koji su doveli do smrti su zaista zadivljujući.