S početkom sezone prehlada dr. Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, podijelio je vrijedna saznanja o načinu ishrane koji može učinkovito ojačati naš imunološki sustav.

Kako dolazi jesen, tako se pojavljuju i virusne infekcije, zbog čega je ključno ojačati stanični imunitet protiv ovih virusa. Jedan jednostavan način da to postignemo je uključivanje jaja u našu rutinu doručka. Samo jedno jaje može nam osigurati esencijalne proteine ​​potrebne za jačanje našeg imunološkog sustava. Prema riječima dr. Perišića, način pripreme, bilo da se kuha ili prži, nebitan je. Nadalje, konzumacija žutog voća poput banana, bundeva i dunja može dodatno poboljšati naš imunološki odgovor. Ovo voće sadrži beta karoten, snažan antioksidans koji pomaže u prevenciji virusnih infekcija. Za djecu se međuobrok preporučuje mješavina bundeve i banane. Kako biste pojačali antivirusna svojstva ove grickalice, možete dodati malo cimeta.

Imajte na umu da se ne preporučuje davanje cimeta djeci mlađoj od godinu dana osim ako to nije izričito savjetovao gastroenterolog. Dok se naranče obično povezuju s vitaminom C, dr. Perišić savjetuje da ih zamijenite crvenom paprikom kako biste maksimalno povećali unos ove esencijalne hranjive tvari. Prema dr. Perišiću, uvrštavanje crvene paprike dnevno u prehranu može zadovoljiti vaše potrebe za vitaminom C, čineći naranče, ananas i druge izvore nepotrebnima. Održavanjem dovoljne razine proteina i lipida možemo se zaštititi od infekcija. Vrijedno je spomenuti da infekcije nisu izravno uzrokovane samim virusom, već primjetnim porastom oksidativnog stresa. Međutim, ovaj oksidativni stres može se učinkovito ublažiti uvođenjem raznovrsnog svježeg voća i povrća u naše dnevne obroke.

Kao vrijednu preporuku predlaže uvrštavanje tikvica, plavih rajčica i brokule u dječje obroke. Kako bi se osiguralo prihvaćanje, preporuča se postupno uvođenje ovog povrća i uključivanje u jela u kojima djeca već uživaju. Kupus, sa svojim antioksidativnim svojstvima, najbolje je konzumirati kuhan. Osim toga, to je jedina biljka koja sadrži probiotičke bakterije. Uključivanjem kupusa u našu prehranu, možemo iskoristiti prednosti značajne količine antioksidansa, budući da proces kuhanja ne ugrožava prisutnost ovih korisnih bakterija.

Redovito uključivanje voća u vašu prehranu fantastična je metoda za unos esencijalnih vitamina i minerala u vaše tijelo, koji su ključni za promicanje dobrog zdravlja i smanjenje vjerojatnosti bolesti. Ne samo da voće pruža obilje vitamina i minerala, već služi i kao vrijedan izvor vlakana, antioksidansa i flavonoida. Znanstveni dokazi potkrijepili su činjenicu da uključivanje voća u prehranu značajno smanjuje vjerojatnost raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne probleme, rak, upale i dijabetes. Naime, agrumi se mogu pohvaliti iznimnom snagom u tom smislu, zbog čega se nalaze među najkorisnijim voćem za opću dobrobit.

Di Noia je proveo istraživanje koje je rezultiralo rangiranjem najhranjivijeg voća, uzimajući u obzir njihovu nutritivnu gustoću i kalorijsku vrijednost. Borba protiv slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja, prepoznatih kao temeljni čimbenik iza brojnih bolesti, potpomognuta je prisutnošću antioksidansa. Osim toga, limun i drugi citrusi sadrže flavonoide koji imaju antibakterijska, antikancerogena i antidijabetička svojstva. Fitokemikalije, poput vitamina C, folne kiseline, kalija i pektina, prisutne su u citrusnom voću poput limuna, pridonoseći njihovim svojstvima koja promiču zdravlje.