Kafa je široko konzumiran napitak koji mnogi ljudi vole kao sredstvo za početak dana i održavanje budnosti i koncentracije. Međutim, ključno je prepoznati važnost umjerenosti prilikom konzumiranja ovog stimulativnog napitka, jer prekomjeran unos može imati štetne posljedice na cjelokupno dobrobit.

Iako neki pojedinci mogu uživati ​​u velikim količinama kafe, bitno je priznati da takve navike možda nisu u skladu sa zdravim načinom života. Ako se pojavi nesigurnost u pogledu adekvatnosti nečije konzumacije kafe, postoji nekoliko indikatora koji mogu poslužiti kao crvena zastavica. Konzumacija kafe ima potencijal da izazove osjećaj stresa ili anksioznosti, što zahtijeva oprez. Nadalje, uključivanje aditiva kao što su mlijeko, vrhnje ili šećer može ugroziti nutritivnu vrijednost kafe, dodatno naglašavajući potrebu svjesnosti kada je u pitanju praćenje unosa kafe i pratećih dodataka.

Pojedinac sa opsežnim znanjem o hrani nedavno je napravio intrigantno otkriće: dodavanje mlijeka kafi može potencijalno ometati efikasnost našeg tijela u razgradnji i korištenju nutrijenata iz hrane koju konzumiramo. Kafa je nesumnjivo široko popularan napitak, ali ako se ne konzumira u odgovarajućoj količini, može dovesti do raznih problema. Stoga je ključno da pojedinci koji redovno konzumiraju kafu sa mlekom budu svesni potencijalnog uticaja koje ona može imati na njihovo telo.

Jovana Čanak, stručnjak za zdravu ishranu, izrazila je zabrinutost zbog prakse kombinovanja mleka sa kafom, ističući da to nije povoljan izbor. To je prvenstveno zbog činjenice da mlijeko sadrži kazein, protein koji se brzo vari. Međutim, u kombinaciji sa laktozom (šećerom koji se nalazi u mlijeku) i visokim udjelom masti, probavni proces se značajno usporava. Prisustvo mlijeka u kafi može stvoriti izazove za probavni sistem tijela u razgradnji hrane koja se konzumira prije ili nakon konzumacije kafe.